Gigantul rus Gazprom si companiile italiene A2A si Iride au semnat un acord prin care Rusia va furniza Italiei gaze. Concret, A2A si Iride vor infiinta o firma in care prima companie va avea 70%, iar Iride restul de 30%. Firma italienilor va detine apoi jumatate dintr-un consortiu din care Gazprom, reprezentat de Gazprom Expert, va avea restul de 50%. Consortiul va fi condus de un presedinte ales de partea rusa si un director executiv ales de partea italiana.

Contractul de furnizare prevede ca partea rusa sa trimita in Italia 900 milioane de metri cubi de gaz anual, cu posibilitatea majorarii cantitatii. Contractul va intra in vigoare la 1 octomrie acest an, urmand sa de incheie in 2022, cu optiunea de prelungire pe inca cinci ani.

Mutarea rapida pe care a facut-o Gazprom este o urmare a faptului ca Italia, laolalta cu alte tari europene, cauta resurse energetice in alta tari. Cel putin in cazul Italiei, Libia si Algeria vor deveni intr-un viitor parteneri, iar, daca totul merge bine in contractul Greciei cu Azerbaidjanul, Italia va face o intelegere si cu tara caucaziana.