"Plăţile retroactive se vor ridica la 20 miliarde ruble în 2012", a declarat Elena Vasilieva. Un alt director al Gazprom, Andrei Kruglov, a precizat că suma alocată pentru plăţile retroactive este una flexibilă şi depinde de rezultatul negocierilor cu partenerii Gazprom.

Grupul rus Gazprom a acceptat ca de la începutul lui 2012 să reducă preţurile pentru contractele pe termen lung convenite cu firmele europene, în ideea de a le aduce în linie cu tendinţele de pe pieţele spot.

Andrei Kruglov a mai spus că în acest an Gazprom se aşteaptă să genereze venituri de 160 miliarde de dolari, în creştere faţă de 158 miliarde de dolari în 2011. În schimb, rezultatul EBITDA ar urma să scadă cu 10% până la 58 de miliarde de dolari ca urmare a intenţiei guvernului de a majora taxele pentru extracţia de resurse minerale.

Cu toate acestea, Gazprom va menţine dividendele la 25% din profitul net în 2012-2013, acelaşi nivel cu cel din în 2011. Potrivit lui Kruglov, pentru 2011 Gazprom va plăti dividende record în valoare de 212 miliarde ruble (6,43 miliarde de dolari).

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.
Sursa: Agerpres