"Gazprom a cerut guvernului Federaţiei Ruse o reducere de preţ pentru Ucraina pentru o perioadă de trei luni", a declarat luni directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Miller nu a specificat nivelul reducerii, dar a menţionat că termenii actualului contract dintre Gazprom şi Naftogaz, care expiră la finele lunii martie, prevăd posibilitatea acordării unei reduceri de preţ pentru gazele furnizate Ucrainei.
De partea cealaltă, Naftogaz, compania ucraineană de stat în domeniul gazelor naturale, a cerut Gazprom prelungirea acordului actual până în primăvara următoare, ceea ce ar însemna menţinerea preţului acceptat de Rusia în decembrie 2014, când a fost reluată furnizarea de gaze către Ucraina, după o întrerupere de şase luni.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a trimis o scrisoare guvernului rus în care îi cere să ia în considerare acordarea Kievului o reducere în privinţa exporturilor sale de gaze către Ucraina, cum ar fi eliminarea taxei de export care costă în prezent 100 de dolari la mia de metri cubi de gaze naturale.
Răspunsul Rusiei la solicitarea Gazprom de reducere a prețurilor pentru Ucraina sugerează că Rusia încearcă să limiteze tensiunile din regiune, în scopul de a elimina sancțiunile internaționale, în condiţiile în care încearcă să iasă dintr-o recesiune economică profundă.
Potrivit prognozelor FMI, PIB-ul Rusiei scade cu 3% în acest an și cu încă 1% în 2016 ca în urma consecinţelor combinate ale colapsului prețului petrolului și a sancțiunilor, care ambele au afectat perspectivele sale de creştere.
Oferta de gaz între cele două țări a fost mult timp o sursă majoră de fricţiuni. Ucraina a importat 58% din necesarul de gaz pentru piața sa internă din Rusia în 2013, în timp ce Moscova a folosit în mod repetat arma gazului pentru a oferi concesii majore Kievului.
Acum, Comisia Europană şi Ucraina vor preţ redus la gazele pentru Kiev pe o perioadă de şase luni. Compania rusească nu vrea să ofere un discount pentru mai mult de trei luni.
Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina în iunie 2014, din cauza unei dispute privind preţul gazului şi a unei datorii neîncasate de 5,3 miliarde de dolari.
După mai multe runde de negocieri mediate de Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere pentru reluarea livrărilor de gaze.
Rusia, Ucraina şi UE se vor întâlni pentru noi negocieri la jumătatea lunii aprilie, la Bruxelles.