Despre afacerile cu exportul de gaze naturale, presa ruseasca, referindu-se la situatia creata in jurul Gazprom, relateaza: „In ultimii ani au fost infiintate zeci de firme, printre actionarii carora se numara companii prietene cu fostii manageri ai Gazprom si cu actualii manageri ai Gazexport. Acesti intermediari cumparau gaz de la Gazprom si il revindeau la un pret mai mare in diferite tari. Aceste companii sunt in atentia procuraturii, dosarul penal al „exportului de gaze” fiind deja deschis” (ziarul Vedemosti titra „Unde sunt banii?” in numarul din 29 ianuarie).
Conform unor surse confidentiale de la Moscova, beneficiarul intermedierii in relatia cu Romania este firma W.I.E.E. Zug. Aceasta a fost creata de Gazprom cu sase ani in urma si este controlata de Ram Vyahirev, fostul presedinte al Gazprom, impreuna cu fiul sau Yuri. Pentru a primi contracte de livrare, el este ajutat de oameni care mai detin inca functii importante in Gazprom, multi dintre ei avand legatura cu structurile vechilor servicii secrete. Conform acelorasi informatii, in buzunarul Gazprom intrau numai 16% din venitul total de vanzare catre firma W.I.E.E. Zug, iar restul de 84% era distribuit catre actionarii firmei off- shore sau catre joint venture din Ungaria, Polonia si Romania, tari unde se livrau gaze naturale.
Chiar si presedintele Vladimir Putin s-a implicat in aceasta campanie de inlaturare a intermediarilor. El a luat direct la intrebari conducerea Gazprom despre destinatia sumelor uriase provenite din diferenta dintre pretul de livrare si pretul de vanzare practicat de intermediari in relatia cu beneficiarii externi. Mai mult, acesta a cerut Gazprom-ului sa nu mai foloseasca societati off-shore pentru a derula exporturile, recomandand desfiintarea companiilor precum W.I.E.E Zug.
Si totusi, batalia autoritatilor ruse cu mafia gazelor nu este inca transata. Alexei Miller, noul manager al colosului rusesc si un apropiat al lui Vladimir Putin, a decis sa se treaca la contractare directa, si nu prin intermediari. Consiliul de Administratie al Gazprom a aprobat, pentru anul 2002, o cota de trei miliarde de metri cubi pentru Romania. Potrivit surselor citate, W.I.E.E Zug a reusit pana acum sa puna piedici incheierii unui astfel de contract. Grupul din Gazprom fidel lui Ram Vyahirev refuza sa dea curs deciziei lui Miller si impune contracte pe termen lung cu livrare neintrerupta, ceea ce inseamna ca Romania sa importe si vara o cantitate de gaze similara cu cea necesara in lunile de iarna. In lipsa unor mari capacitati de inmagazinare, aceasta conditie este practic greu de indeplinit si in continuare vom ramane la mana firmelor intermediare.
In ultima perioada, mai multe delegatii economice romane au incercat la Moscova incheierea unui contract direct cu marele furnizor rus Gazprom, dar, din pacate, s-au intors fara rezultate concrete.
Pe ordinea de zi a vizitei oficiale pe care premierul Nastase, impreuna cu ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, o va face saptamana viitoare in Rusia, este trecuta si problema incheierii unui contract direct intre Gazprom si Romania. Astfel, de succesul acestei vizite depinde si factura romanilor pentru gazele naturale.