„Explorăm oportunităţile de investiţii în infrastructura energetică locală”, declară în „Evenimentul Zilei” Alexei Miller, preşedinte Gazprom. Oficialul Gazprom confirmă în acest sens existenţa unor discuţii preliminare cu Romgaz şi Transgaz. „Ne uităm la posibilitatea de a dezvolta infrastructura de tranzit şi de a construi noi capacităţi pe teritoriul românesc”, mai spune Miller.

„Conductele noi pe care le construim vor contribui nu numai la reducerea riscurilor de tranzit, dar vor crea şi oportunităţi suplimentare pentru creşterea proviziilor de gaz. De asemenea, cred că gazele naturale vor juca un rol valoros în ceea ce priveşte problema încălzirii globale şi a emisiilor de carbon. O înlocuire a circa 50% din centralele pe bază de cărbune cu turbine pe gaz moderne ar putea asigura practic reducerea la jumătate a emisiilor de CO2 pe care UE intenţionează să o obţină până în 2020”, scrie Alexei Miller într-un text publicat de „Evenimentul Zilei”.

„În afară de noile conducte de transport, facem eforturi pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare subterană a gazelor în Rusia şi Europa – asigurând în acest fel o securitate suplimentară a aprovizionării. Securitatea energetică reprezintă un interes comun. Rusia are nevoie de ea la fel de mult ca România şi Europa. Pentru Europa, securitatea energetică stă în doi factori majori: aprovizionare sigură şi preţuri rezonabile economic”, mai spune Miller.

DETALII:
Citeşte întregul material scris de Alexei Miller pe evz.ro.