Gazul de la care se poate face cancer. Este prezent în România

blocuri

blocuri

Te poți îmbolnăvi de cancer pulmonar, fără să fii fumător. Boala este cauzată de un gaz care există și în România: radon. Cum ne putem proteja sănătatea de acest gaz?

Radonul cauzează cancer pulmonar

Cancer pulmonar. Deși mulți cred că e o boală doar a celor care fumează, surprinzător, între 15% și 20% dintre persoanele care au cancer pulmonar n-au fumat niciodată. Această creștere a numărului de cazuri în rândul nefumătorilor este probabil cauzată de expunerea îndelungată la gazul radon. Nu îl poți vedea sau mirosi. Se eliberează când materialele radioactive se descompun în solul din toată lumea. Radonul poate pătrunde în case prin fisurile din podea, pereți sau fundație. Dacă se acumulează în casă, devine o problemă serioasă de sănătate. Inhalarea lui poate crește riscul de cancer pulmonar.

Un studiu efectuat în anul 2009, publicat ulterior de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a arătat că radonul e responsabil pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar la nivel mondial. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului consideră radonul ca fiind principala cauză a îmbolnăvirii oamenilor. Radonul este principala cauză de cancer pulmonar la cei care nu fumează și a doua cea mai mare cauză pentru cei care fumează.

„Orice persoană poate dezvolta cancer pulmonar şi ar trebui să fim conştienţi şi preocupaţi de expunerea la radon, deoarece se crede că este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la cei care nu fumează niciodată – şi există ceva ce putem face pentru a ne reduce riscul”, a declarat dr. David Carbone, specialist în oncologia toracică, director general al Centrului de Oncologie Toracică OSUCCC-James.

David Carbone (SURSA FOTO: cancer.osu.edu)

Există teste simple pentru a verifica nivelul de radon din casă

Există teste simple pentru a verifica nivelul de radon din casă și soluții pentru a reduce expunerea la acest gaz. Poți să instalezi un sistem care să scoată aerul din subsol, unde radonul se acumulează de obicei. E bine să aerisești casa, deschizând ferestrele și folosind ventilatoare sau sisteme de ventilație. E important să astupi crăpăturile din podea, pereți și fundație pentru a preveni pătrunderea radonului în casă.

„Sănătatea dumneavoastră şi sănătatea familiei dumneavoastră sunt cele mai importante lucruri pe care le aveţi. Insistaţi cu adevărat pentru a vă face cunoscute preocupările dacă simptomele nu se rezolvă, chiar dacă nu vă încadraţi în ‘imaginea’ tipică a cancerului pulmonar. Ar putea să vă salveze cu adevărat viaţa”, recomandă doctorul.

Există niveluri mari de radon în școli și în unele instituții. De aceea, se cere o lege care să facă obligatie testarea radonului în școli, la locuri de muncă și la vânzarea unei case.

„Astfel, copiii dvs. care se joacă în subsol sau merg la şcoală astăzi, expuşi la niveluri necunoscute de radon, ar putea fi expuşi riscului de a dezvolta cancer pulmonar peste 10, 20, 30 de ani.

Şi pentru că gazul este total incolor şi inodor, nu aţi avea nicio idee că sunteţi expuşi dacă nu aţi cunoaşte importanţa testării proactive”, a adăugat acel medic.

Radonul afectează plămânii în mod gradual și simptomele pot apărea după mult timp, chiar și după zeci de ani. Multe țări, inclusiv România, au reguli pentru a controla nivelurile de radon din clădiri. Prin Directiva 59 Euratom din 2013, România și toate țările din UE trebuie să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radon și să ia măsuri de protecție împotriva expunerii la radon în case și la locurile de muncă.