Mozambic își intensifică din ce în ce mai mult eforturile în ceea ce privește producția de gaze naturale lichefiate și, în consecință, devine unul dintre furnizorii de încredere adecvați pentru Europa. Deși s-ar putea să nu înlocuiască Rusia care își reduce exportul de gaze ca o acțiune reciprocă împotriva membrilor Uniunii Europene, Mozambic caută în cele din urmă să obțină unele venituri din resursele sale naturale.
Compania Națională de Hidrocarburi (ENH) din Mozambic, deținută de stat, a recunoscut șansele de a contribui la abordarea nevoilor tot mai mari de gaze din Europa, din cauza incertitudinii privind aprovizionarea Rusiei în urma invaziei fostei republici sovietice Ucraina.
„Odată cu situația războiului din Ucraina, piața europeană a crescut cererea de gaze. Una dintre modalitățile de a accelera gazul nostru pentru a ajunge pe piețe este de a utiliza o a doua platformă plutitoare similară cu cea care se află deja aici, în Mozambic”, a declarat directorul comercial executiv al ENH, Pascoal Mocumbi Júnior, citat de Agenția de Informații din Mozambic (AIM).
Mocumbi Júnior a explicat că o a doua platformă plutitoare de producere a gazelor naturale lichefiate s-ar alătura unei infrastructuri identice care există deja în apele mozambicane, dacă țara ar face parte din soluția la deficitul energetic cauzat de criza Rusia-Ucraina.
Timpul de construcție pentru o posibilă a doua unitate plutitoare ar fi de trei ani, cu doi ani mai puțin decât timpul necesar pentru construirea unității care a început deja să încarce hidrocarburi, ca o modalitate de a câștiga timp și de a accelera producția de gaze.
„Având în vedere cantitatea de gaze existentă în Mozambic, se poziționează automat ca o alternativă la satisfacerea nevoii care există în prezent și cu cât țara își poate aduce mai repede gazul pe piață, cu atât este mai mare posibilitatea de a profita de criza actuală cauzată de conflictul Rusia-Ucraina”, a subliniat el.
Alternativele din planul Europess
La sfârșitul lunii iulie, fostul ambasador al Uniunii Europene (UE) în Mozambic a susținut că gazele naturale din Cabo Delgado se numără printre alternativele din planul Europess de diversificare a surselor de energie în fața constrângerilor cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.
„Gazul din Mozambic, cu prezența marilor companii multinaționale europene, are acum o valoare și mai importantă și strategică”, a declarat Sánchez-Benedito Gaspar într-un interviu acordat Lusa, Agenția mozambicană de știri, la Maputo.
Potrivit diplomatului, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa a ajuns la concluzia că „nu poate avea încredere în vechiul său partener [Rusia, printre cei mai mari exportatori de gaze din lume], care este autoritar și folosește gazul ca instrument de război”, și face eforturi pentru a asigura surse alternative.
„Am adoptat o nouă strategie în Europa, numită RePower EU, care are mai multe elemente […] În ceea ce privește gazul, care este considerat o energie de tranziție, căutăm furnizori alternativi […] Mozambic este printre alternative”, a subliniat Sánchez-Benedito Gaspar. Diplomatul spaniol (Reprezentantul UE) și-a încheiat misiunea la Mozambic în iulie și l-a înlocuit pe ambasadorul italian Antonino Maggiore.
Reluarea proiectului GNL Mozambic
Potrivit Noticias, un portal de informații, guvernul creează condițiile necesare pentru reluarea proiectului de GNL Mozambic condus de TotalEnergies, o echipă de verificare lucrează deja în Cabo Delgado.
Ministrul Resurselor Minerale și Energiei, Carlos Zacarias, a explicat că guvernul dorește ca operațiunile să fie reluate cât mai curând posibil. „Situația de securitate din zona în care vor fi implementate proiectele TotalEnergies și ExxonMobil s-a îmbunătățit, în opinia noastră, foarte mult. Firește, înainte de reluarea activităților, va exista o mulțime de control din partea companiilor care realizează investițiile”, a declarat ministrul Zacarias.
Carlos Zacarias a declarat că, deși guvernul a considerat că condițiile pentru reluarea proiectului se îmbunătățesc, a fost la latitudinea companiei să verifice dacă, din punctul său de vedere, mediul pentru reluarea activităților a fost în vigoare. Restabilirea securității în districtul Palma a permis întoarcerea unora dintre locuitori și reluarea unor activități economice.
Potrivit ministrului Zacarias, în același mod în care populația se întorcea treptat în urma îmbunătățirii condițiilor de securitate, și întreprinderile economice ar putea face acest lucru. Că nu doar proiectul TotaEnergies a fost suspendat, ci și multe altele, cum ar fi drumurile aflate în construcție în diverse locații.
În luna aprilie a anului trecut, multinaționala Total a anunțat retragerea întregului personal din proiectul său de GNL de la Afungi. Proiectul offshore de GNL din Mozambic, evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari, își propune să extragă aproximativ 13,12 milioane de tone de gaze recuperabile pe parcursul a 25 de ani și să genereze profituri de 60,8 miliarde de dolari, din care jumătate vor merge către statul mozambican.
Total E&P Mozambic Area 1 Limited, o filială deținută integral de Total SE, operează proiectul LNG Mozambic, cu o participație de 26,5%, împreună cu ENH Rovuma Area 1, S.A. (15%), Mitsui E&P Mozambic Area 1 Limited (20%), ONGC Videsh Rovuma Limited (10%), Beas Rovuma Energy Mozambic Limited (10%), BPRL Ventures Mozambic B.V. (10%), și PTTEP Mozambic Area 1 Limited (8,5%).
Forța de muncă va fi maximizată
Pentru a realiza sarcina de a exporta în Europa, Institutul Național al Petrolului din Mozambic (INP) intenționează să maximizeze utilizarea forței de muncă mozambicane în proiectele de extracție a gazelor din Mozambic, generând 14.000 de locuri de muncă posibile în cele patru proiecte majore în curs de desfășurare.
Directorul de conținut local al INP, Natália Camba, a subliniat în mod clar cele mai recente proiecte, inclusiv GNL Mozambic și GNL Rovuma, ambele proiecte de lichefiere a gazelor terestre în provincia nordică Cabo Delgado, platforma plutitoare de GNL, Coral Sul, ancorată la aproximativ 40 de kilometri în largul coastei Cabo Delgado și proiectul Inhassoro-Temane din provincia sudică Inhambane.
Proiectul GNL din Mozambic implică instalații de lichefiere a gazelor în Peninsula Afungi, în districtul Palma. Dar în prezent este întreruptă și nu există o dată fermă pentru reluarea activităților, din cauza atacurilor teroriștilor islamiști. Dar, odată ce problemele de securitate sunt rezolvate, proiectul ar trebui să creeze 5.000 de locuri de muncă pentru mozambicani în faza de construcție și 1.200 în faza operațională, cu un plan de a instrui 2.500 de tehnicieni.
În cazul proiectelor deja în curs de desfășurare, și anume Coral Sul FLNG și Inhassoro-Temane, acestea au pus la dispoziție în comun 3.820 de locuri de muncă numai în faza de construcție, cu o previziune de aproximativ 486 de locuri de muncă fixe în faza de producție, inclusiv forța de muncă străină care va fi redusă în fazele următoare.
„Aceste proiecte au, de asemenea, o mare capacitate de a crea locuri de muncă indirecte, forța de muncă străină scăzând pe tot parcursul proiectului și forța de muncă mozambicană crescând. Cele mai multe dintre aceste locuri de muncă sunt așteptate să fie asigurate de contractori și subcontractanți”, a spus ea, și este de așteptat ca 88% dintre cei recrutați să lucreze în construcții.
Prin strategia sa de a satisface cererea de forță de muncă calificată pentru proiectele din industria extractivă din țară, potrivit directorului, INP intenționează să dezvolte un cadru de resurse umane calificate pentru a răspunde cerințelor pieței, precum și pentru a combate discrepanța dintre investițiile făcute în industrie și capacitatea sa de a genera locuri de muncă.
În cadrul Conținutului Local, acțiunile INP cu companiile care operează proiectele de gaze naturale au în vedere calificarea, formarea și certificarea a aproximativ 200 de întreprinderi mici și mijlocii care operează la standardele cerute la nivel internațional.
Îmbunătățirea situației de securitate
Insurgența armată care a început în 2017 în provincia Cabo Delgado, intrarea trupelor străine pentru a sprijini forțele mozambicane la mijlocul anului trecut a îmbunătățit situația de securitate, recuperând poziții importante, cum ar fi satul Mocímboa da Praia. Din iulie 2021, a fost stabilită o ofensivă a trupelor guvernamentale, cu sprijinul Rwandei și mai târziu al Forței Întrunite Standby, formată din forțe ale membrilor Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC).
Provincia Cabo Delgado, situată în nordul Mozambicului, este bogată în gaze naturale. Deși gazul din cele trei proiecte aprobate până acum are o destinație, Mozambic are rezerve dovedite de peste 180 de trilioane de metri cubi, potrivit datelor Ministerului Resurselor Minerale și Energiei. Cu o populație aproximativă de 30 de milioane de locuitori, Mozambic este înzestrat cu resurse naturale. Este membră a Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC) și a Uniunii Africane, scrie Modern Diplomacy.