Gazul pe care îl importăm s-a scumpit cu 47%. Date oficiale ANRE

gaze naturale europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că a fost înregistrat un record în luna aprilie.

Gazul din aprilie a intrat în țară cu un preț de 491 lei/MWh. Date oficiale ANRE

Conform cifrelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), gazul a intrat în ţară, în luna aprilie, cu un preţ de 1.200 dolari/mia de metri cubi, respectiv 491 lei/MWh.

Comparativ, preţul gazului importat era de 185 de do­lari pe mia de metri cubi în luna aprilie a anului trecut. Pe Bursa de la Viena, CEGH, tranzacţiile pentru iarnă se încheie la un preţ de peste 2.000 de dolari pe mia de metri cubi.

„În situaţia geopolitică de acum, sin­cer mă aşteptam să vină ga­zele pes­te mine, să fie o cerere mare de injecţie în depozitele subtera­ne. Dar din cererile de rezervare văd că majo­ritatea cantităţilor ar urma să vină în octom­brie şi nu înţeleg de ce“, spune Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, filială a Romgaz care gestionează peste 90% din ca­pa­citatea de înmagazinare a României.

Po­trivit acestuia, acum de­pozitele sunt pline în proporţie de 44% în contextul în care sunt de­ja state europene, cum este cazul Poloniei, care au depozitele pline pentru pregătirea iernii.

„Noi putem injecta circa 20-22 de mili­oane de metri cubi pe zi, dar lucrăm la o ca­pa­citate de circa 40%. Mai departe, pe zona de extracţie, deja putem ajunge la 30 de mili­oane de metri cubi pe zi. Dar eu nu simt o preocu­pare în acest moment în direc­ţia în­magazină­rii, iar asta vine din politicile co­mer­ciale ale companiilor. Degeaba am eu ca­paci­tatea de extracţie, dacă nu am ener­gia în de­po­zite”, a mai spus directorul general al Depogaz.

ANRE a aprobat decontarea a 638,8 milioane lei către furnizorii de energie

Anterior, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat decontarea unei sume de 638,8 milioane de lei către furnizorii de energie, prin mecanismul de plafonare a facturilor. Această sumă a fost deconectată de la bugetul de stat.

Având în vedere activitatea desfăşurată în cadrul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) cu privire la colectarea datelor, verificarea datelor, întocmirea fişelor de analiză şi determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările şi completările ulterioare, situaţia cererilor de decontare, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se prezintă astfel:

  • număr total societăţi care au depus cereri – 70;
  • număr total cereri depuse – 284;
  • număr total cereri aprobate – 135;
  • număr total cereri neeligibile – 38;