Compania Gazprom, controlata de statul rus, cauta rute pentru transportarea gazului destinat Uniunii Europene (UE), care sa evite Ucraina, a declarat vicepresedintele companiei.

„Credem ca trebuie sa gasim cat mai repede rute alternative pentru transportul gazului. Speram ca UE va sustine acest proiect”, a declarat vicepresedintele Aleksandr Medvedev.

Mai mult, Rusia acuza Ucraina de furt al gazului. Potrivit unui purtator de cuvant al Gazprom, compania ucainiana Naftogaz fura din gazul pentru statele UE in timpul tranzitului pe teritoriul sau.

„Compania ucrainiana recunoaste ca fura gaz si nu-i este rusine”, a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Pe de alta parte, Naftogaz a negat faptul ca Ucraina ar fura din gazul rusesc destinat UE. Compania a explicat ca „preleveaza” anumite cantitati de gaz  din motive tehnice, pentru a putea sa efectueze livrarea catre Europa.

Intre timp, Uniunea Europeana a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute cresterea volumului de gaz livrat la nivelul normal, intrucat considera ca obligatiile contractuale trebuie indeplinite indiferent de circumstante.

Divergentele dintre Rusia si Ucraina au reaparut la sfarsitul anului trecut, din pricina unei datorii a Naftogaz catre Gazprom.

Sursa: Telegraph / BBC