Anul 2006 a fost sarac in amenintari de tip virus pentru utilizatorii IT, principala problema fiind inmultirea vulnerabilitatilor in principalele sisteme de operare si aplicatii, doar Microsoft anuntand peste 140 de slabiciuni in sistemele si aplicatiile sale. Furtul de identitate (phishing-ul) a fost una dintre principalele amenintari ale anului trecut, acesta, impreuna cu mesajele spam si programele spyware constituind principalele amenintari pentru 2007, informeaza un comunicat GeCad Net.

Potrivit specialistilor companiei, in 2007 se vor accentua forme noi de spam (mesaje nedorite), precum cele sub forma de imagine. Blog-urile si forumurile de discutii sunt vizate de boti care livreaza spam-uri si de phisheri, fiind recomandata utilizarea unei adrese de mail separate pentru acestea.

Fenomenul de adware (reclamele nedorite) si cel de phishing (furtul de date) sunt considerate amenintari de luat in seama in 2007. Phishing-ul se declanseaza de multe ori de utilizator prin introducerea in mod voluntar a datelor sale personale pe un site care pretinde a fi original dar este de fapt o copie. Phishing-ul se raspandeste cel mai des prin serviciile de mesagerie instant. 

Posesorii telefoanele mobile avansate cu sistem propriu de operare sunt indemnati sa utilizeze programele antivirus adaptate pentru acestea pentru a preveni furtul sau distrugerea informatiilor stocate. 

Anul 2007 este posibil sa aduca amenintari pentru utilizatorii IT si prin intermediul fisierelor video de tip MPEG, datorita popularitatii de care se bucura streamingul si video sharing-ul, se mai arata in comunicat. 

Potrivit GeCad Net, in 2006 companiile romanesti au pierdut de pe urma atacurilor electronice prin intreruperea activitatii, afectarea imaginii si utilizarea ineficienta a resurselor umane, peste 150 milioane de euro. Cel putin 82% dintre companiile romanesti se confrunta cu atacuri zilnice de tip spyware, aproximativ 13% dintre aceste fiind tinta a peste 50 de atacuri pe zi, iar fenomenul spyware tinde sa depaseasca virusii informatici. Implementarea unui sistem de monotorizare, detectie si acoperire a vulnerabilitatii in timp real ar trebui sa constituie o prioritate pentru companii, sfatuieste GeCad Net.

GeCad Net furnizeaza servicii de securitate IT si solutii integrate de ultima generatie atat pentru siguranta informatica a organizatiilor, cat si pentru crearea de infrastructuri informatice performante.

 

Sentinet GeCad Net este parte a grupului GeCad care detine o experienta de 12 ani in industria IT romaneasca.

Sursa: Capital 11 Ianuarie 2007