GED mai are 40 mil. euro de cheltuit. Cui îi va da?

Crearea unui holding în jurul agenţiei Happy Tour, inte­grarea portalului paravion.ro şi parafarea încă unei tranzacţii până la finele anului sunt obiectivele fondului spaniol de investiţii GED, care mai are de cheltuit 40 de milioane de euro în următoarele 18 luni. Consiliul Concurenţei a aprobat, zilele trecute, preluarea site-ului de rezervări paravion.ro de către fondul spaniol de investiţii GED, tranzacţie parafată în luna mai pentru o sumă vehiculată de presă în

Crearea unui holding în jurul agenţiei Happy Tour, inte­grarea portalului paravion.ro şi parafarea încă unei tranzacţii până la finele anului sunt obiectivele fondului spaniol de investiţii GED, care mai are de cheltuit 40 de milioane de euro în următoarele 18 luni.

Consiliul Concurenţei a aprobat, zilele trecute, preluarea site-ului de rezervări paravion.ro de către fondul spaniol de investiţii GED, tranzacţie parafată în luna mai pentru o sumă vehiculată de presă în jurul a 500.000 de euro. „Nu pot spune valoarea tranzacţiei, există o clauză în acest sens, dar suma este mai mare de jumătate de milion de euro“, declară pentru Capital Anca Ionescu, deputy managing director al companiei de private equity GED, menţionând că site-ul paravion.ro va fi integrat în Happy Tour. GED este o companie europeană de private equity care activează în sud-estul continentului şi Peninsula Iberică şi administrează un volum total de fonduri de aproximativ 350 milioane de euro, prin intermediul câtorva vehicule de investiţii. „Am construit o structură care să ne permită şi alte achiziţii. Ne gândim şi la o extindere, în Bulgaria, în­ 2011. Am descoperit câteva com­­panii care s-ar potrivi cu Happy Tour. Nu renunţăm însă nici la o in­ves­tiţie de tip greenfield“, adaugă aceasta, menţionând că turoperatorul are o situaţie bună din punctul de vedere al lichidităţilor.

La noul holding Happy Tour, unde GED deţine 95% dintre acţiuni, Remus Vişan, fost acţionar la paravion.ro, deţine 5%. „Până acum, Happy Tour era dedicat clienţilor corporate, dar după achiziţia paravion.ro vom intra şi pe segmentul individual“, explică Anca Ionescu. Turoperatorul a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, iar pentru anul acesta se prognozează o creştere de 40% faţă de 2009. „Estimăm o recuperare a vânzărilor prin prisma unor contracte cu clienţi foarte mari, pe care i-am câştigat între timp“, justifică aceasta.

Achiziţiile GED în sectorul de turism, şi nu numai, nu se vor opri la Happy Tour şi ­paravion.ro. „De regulă, ne uităm la o companie care se susţine singură, însă privim şi spre politica ei de portofoliu“, spune Anca Ionescu. GED are 18 luni la dispoziţie să cheltuie ultimele 40 de milioane de euro din disponibilul celui de-al doilea fond de investiţii înfiinţat în 2007, care a totalizat 150 de milioane de euro. „Vrem companii care stau bine din punct de vedere operaţional, dar din cauza crizei au anumite probleme financiare“, adaugă Ionescu. Sunt vizate cele din sectorul serviciilor sau din domenii aflate acum în dezvoltare, precum energia. Nu sunt excluse sectoare precum IT sau infrastructură. „Sperăm ca până la sfârşitul anului să mai facem o tranzacţie“, anunţă Anca Ionescu. „Avem în plan pentru Rosegur să ne mutăm pe o linie de business precum segmentul de instalaţii şi monitorizare. Ne uităm către companii mici, locale, cu un portofoliu de clienţi fideli“, adaugă ea.

Le merge bine pe timp de criză

Pentru că a dispus de sume importante, GED a realizat numeroase achiziţii şi investiţii în companiile preluate, aşa că unora dintre acestea le-a mers mai bine decât în 2008. De exemplu, Total Energy, o companie care are acum contracte de 23 milioane de euro, faţă de o cifră de afaceri de şase milioane de euro în 2009. „Criza nu ne face probleme. Ne-a afectat doar creşterea, pe care ne-am fi dorit-o mult mai agresivă şi mai mare“, mai spune managerul. Potrivit lui Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţii Capital Partners, sunt slabe şanse să vedem până la  sfârşitul anului o tranzacţie mare. „Valorile tranzacţionate sunt mici, aproape fără importanţă economică“, spune el, menţionând că cele mai multe tranzacţii au loc, de obicei, în ultimul trimestru. „Dacă avem noroc, piaţa de M&A (fuziuni şi achiziţii n. red) va rămâne la un miliard de euro, ca anul trecut“, conchide acesta.

Cu ochii pe profituri

GED EASTERN FUND II
Pe ce au fost pariaţi banii

– Rosegur, liderul pieţei de pază şi protecţie. Anul trecut, din cauza problemelor legate de încasări, GED a trecut pe pierdere facturi neplătite de clienţi de 300.000 de euro.
– RED Projects cuprinde trei proiecte rezidenţiale importante. GED vede exitul din această companie în 2015.
– Fonomat este cel mai mare dealer Vodafone.
– Happy Tour a încheiat 2009 cu o cifră de afaceri de 30 de mil. de euro. Dispune de lichidităţi pentru achiziţii.
– Diamedix, companie de echipamente medicale, estimează anul acesta o creştere de 20% a afacerilor.
– Total Euro Business va realiza în 2010 investiţii între 2 şi 4 mil. de euro.
– Infopress Odorheiu Secuiesc a intrat în portofoliul GED anul acesta.
– Fama este compania de produse lactate deţinută de GED în Bulgaria.

GED EASTERN FUND I
Investiţii în 12 companii

– Fondul şi-a început activitatea în 1999, cu o capitalizare de 44 mil. euro.
– Companiile la care au fost preluate participaţii au fost: Adesgo, AC, Isaf, Iride, PC Net, Remayer, Prestar, Sicomed, Regisco, Continental Hotels, ASF şi Vital Gaz.

1 mld. euro a fost valoarea pieţei locale de fuziuni şi achiziţii în 2009. Potrivit Capital Partners, în primele şase luni ale anului valoarea pieţei a fost de 228 de mil. euro, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.