‘Orice strategie de creştere pentru economia americană are nevoie de mai mult decât de nişte promisiuni de suprimare a unor impozite şi cheltuieli. Trebuie să avem voinţa de a construi, nu doar de a suprima’, a explicat Geithner într-un discurs susţinut la Chicago, al cărui text a fost transmis presei.
‘Nu există niciun argument economic şi nici financiar valabil în favoarea folosirii temerii de deficite viitoare pentru a tranşa atât de profund funcţiile centrale ale statului, a slăbi protecţia socială sau a modifica prestaţiile Medicare /asigurare de boală pentru persoane cu handicap şi pensionari/ după cum propun republicanii’, a subliniat el.
‘A reduce investiţiile statului în educaţie, infrastructuri şi ştiinţă nu este o strategie. A reduce considerabil protecţia americanilor cu venituri slabe nu este necesar din punct de vedere financiar şi nu are nicio şansă plauzibilă de a spori creşterea economică’, a estimat el.
Potrivit şefului de la Trezorerie, ‘această strategie reprezintă o reţetă pentru a face din SUA o putere în declin, o naţiune mai puţin excepţională. Este o viziune sumbră şi pesimistă asupra Americii’.
SURSA: Agerpres