Capital: Care este ponderea creditelor acordate de BRD - Societe Generale?Patrick Gelin: Groupe Societe Generale are la ora actuala o cota de piata de 41,3% la creditele de consum in lei pentru persoane fizice. Totalul creditelor pentru consum a depasit, in 2001, suma de 1.000 miliarde lei, din care peste 200 miliarde la creditele pentru locuinte, aproape 580 miliarde de lei au fost credite pentru achizitionarea de autoturisme si, in sfarsit, putin sub 300 miliarde de lei creditele pentru cumpar
Capital: Care este ponderea creditelor acordate de BRD – Societe Generale?
Patrick Gelin: Groupe Societe Generale are la ora actuala o cota de piata de 41,3% la creditele de consum in lei pentru persoane fizice. Totalul creditelor pentru consum a depasit, in 2001, suma de 1.000 miliarde lei, din care peste 200 miliarde la creditele pentru locuinte, aproape 580 miliarde de lei au fost credite pentru achizitionarea de autoturisme si, in sfarsit, putin sub 300 miliarde de lei creditele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata. In prima jumatate a anului 2002, rezultatele obtinute cu creditele pentru consum sunt incurajatoare: peste 110 miliarde lei credite imobiliare, aproape 420 miliarde lei credite pentru cumpararea de autoturisme si 220 miliarde lei credite pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata. Se poate constata deci o crestere puternica pe segmentul de credite pentru cumpararea de automobile, in timp ce progresia creditelor imobiliare si a creditelor pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata ramane liniara. La creditele pentru cumpararea de autoturisme Dacia am adoptat, in martie 2001, un nou sistem de analiza, bazat pe o aplicatie informatica de tip scoring. De altfel, acest sistem a fost extins de la inceputul lunii iunie la intreaga gama de credite pentru consum.
Capital: Credeti ca vor castiga teren creditele cu dobanzi variabile?
Patrick Gelin: Pentru toate creditele oferite de BRD clientilor persoane fizice, sunt practicate dobanzi variabile. In privinta rambursarii, clientul poate alege intre ratele fixe si cele variabile. Rambursarea imprumutului prin plata de rate fixe face uneori creditul mai accesibil.
Capital: Cum explicati scaderea din primele opt luni ale lui 2002 a dobanzilor la creditele in lei? Ce factori au dus la scaderea dobanzilor in 2002?
Patrick Gelin: Exista cateva elemente care au jucat un rol major: scaderea inflatiei, reducerea ratei dobanzilor la titlurile de stat, cresterea nivelului lichiditatilor si concurenta. In primul rand, procesul de diminuare a ratei inflatiei a continuat, aceasta atingand 9,9% pentru primele 7 luni ale acestui an, in comparatie cu 16,3% in aceeasi perioada a anului trecut. In al doilea rand, am fost martori la scaderea dobanzilor platite de catre Ministerul Finantelor pentru finantarea deficitului bugetar prin emisiuni de titluri de stat in lei, in contextul in care o parte tot mai importanta din acest deficit este finantata din resurse externe. In al treilea rand, nivelul ridicat al lichiditatilor in sistemul bancar, dupa reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii de catre BNR de la 25% la 22%, incepand cu al doilea trimestru al acestui an si, poate, cererea de credite relativ stabila contribuie si ele la diminuarea ratelor dobanzilor. In plus, asistam la un proces de crestere a increderii in moneda nationala, in contextul unei evolutii macroeconomice incurajatoare si al unei concurente din ce in ce mai crescute in sistemul bancar.