După aproape doi ani de la intrarea în faliment, Gelu Tofan îşi pregăteşte reîntoarcerea în afaceri, punând la bătaie terenuri în valoare de 100 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare.
Despre Gelu Tofan s-a scris mult şi s-a vorbit şi mai mult decât s-a scris. Unul din primii milionari autentici ai României de după ‘89, în vremea când economia producea mai mult „milionari de carton“ decât afacerişti veritabili, Tofan fost şi el suspectat că îşi desfăşoară afacerile la limita legii. Probabil să fi fost aşa, din cauză că legile nici nu prea existau, şi la fel de probabil că a plătit pentru asta deja, chiar şi numai prin faptul că în ultimii ani s-a mai scris şi s-a vorbit doar de falimentul Tofan Grup.
Omul de afaceri şi-ar putea aminti, acum, de anul 2006 ca de cel mai prost an din viaţa lui. La sfârşitul lui decembrie, compania pe care o deţine emitea un comunicat de presă în care anunţa că „pentru prima oară în 15 ani, grupul de firme Tofan trece printr-o gravă criză de lichidităţi“, criză care a dus la oprirea activităţii la Danubiana, a îngreunat activitatea de distribuţie şi a afectat situaţia tuturor angajaţilor. Rezultatele au fost justificate prin folosirea unei tehnologii învechite şi creşterea costurilor de producţie. Declinul a început în anul 2005, când cifra de afaceri a grupului a scăzut mult comparativ cu anul anterior. A avut conflicte cu fostul asociat, Ştefan Rădulescu, şi a fost chemat la audieri la DNA. Gurile rele l-au scos pe Tofan dator vândut la mai multe bănci şi colaboratori, printre care Romexterra Bank şi furnizorii din Germania ai Danubiana. Gelu Tofan a recunoscut o mare parte din datorii, dar susţine că declinul său a fost cauzat de către fostul partener de afaceri.
Imobiliarele, afacerea care nu dă greş
Acum, când a venit vremea să revină pe piaţă, va mai reuşi oare Gelu Tofan să devină businessmanul de odinioară? De data asta vrea să meargă la sigur. Şi cum poţi să faci asta mai bine decât investind într-un domeniu în care toată lumea a câştigat până acum? Aşa că a ales imobiliarele. „Salvarea mea în toată afacerea Danubiana au fost terenurile companiei. Creşterea preţurilor acestora m-a ajutat extraordinar de mult“, spune Gelu Tofan, resemnat cu ce i-a mai rămas din ceea ce l-a consacrat cândva.
El deţine în comuna Popeşti Leordeni din sudul Bucureştiului, pe locul fostei firme Danubiana, 14 hectare „care pot fi transformate în adevărate proiecte hoteliere“. Tofan crede că fostele hale ale Danubiana, „clădiri de o calitate foarte bună“, pot fi transformate în unităţi de cazare.
Pe lângă terenul respectiv, Gelu Tofan mai deţine în aceeaşi zonă alte 120 de hectare.
Anul trecut a vândut 350.000 de metri pătraţi, de pe urma cărora a câştigat zece milioane de euro, insuficiente însă pentru a-şi plăti datoriile de 15 milioane de euro. De ce nu a demarat proiectele imobiliare în 2006? „Am vândut pentru a testa piaţa. Oricum, preţul zonei a crescut foarte mult în ultimul an şi pot vinde pentru bani mai buni terenurile“, spune Tofan.
Anul trecut, omul de afaceri intenţiona să construiască un parc industrial, dar a renunţat la idee; a avut negocieri cu o firmă din Statele Unite şi alta din India, dar care nu s-au concretizat.
Sudul Bucureştiului, atracţia investitorilor
După propriile evaluări, terenurile pe care le deţine valorează în acest moment mai mult de 100 de milioane de euro, iar proiectul imobiliar vizează ansambluri rezidenţiale, atât blocuri, cât şi case. „Danubiana se află într-o poziţie strategică, iar săptămâna aceasta termin cu reorganizarea judiciară a companiei, astfel că mă voi putea reîntoarce în afaceri“, spune Tofan. Compania lui mai deţine şi câteva foste cămine de nefamilişti şi clădirile unui grup şcolar, care vor fi transformate în blocuri de apartamente şi garsoniere. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. În acest proiect, Tofan intenţionează să se asocieze cu un dezvoltator imobiliar, ce va fi ales în urma unei licitaţii.
Terenurile din zona de sud a Bucureştiului sunt extrem de tranzacţionate în ultima perioadă datorită potenţialului speculativ al proprietăţilor. Preţul pe metru pătrat variază între 10 şi 35 de euro, de circa zece ori mai mici decât cele din partea de nord a Capitalei. Tendinţa este însă de creştere, în zona de sud o investiţie într-un teren din Popeşti-Leordeni putând genera un profit de sută la sută în câţiva ani. Zona ar fi adecvată dezvoltărilor de spaţii industriale şi logistice, dar acolo se află în construcţie şi câteva ansambluri rezidenţiale, precum Allegria Residence (un proiect de 230 de vile) şi Confort City (un ansamblu de şase blocuri cu peste 1.000 de apartamente). În zonă deţine proprietăţi şi omul de afaceri Gigi Becali, cunoscut pentru investiţiile speculative cu terenuri situate în jurul Bucureştiului.
A fost odată un grup
ACHIZIŢIE În 1995, Tofan Grup a cumpărat fabrica de anvelope Danubiana în urma unui credit de 23 de milioane de euro acordat de banca Columna.
PARTENERIAT În vara lui 1997, compania japoneză Nomura Securities a venit ca partener al Tofan Grup cumpărând 49% din acţiuni pentru 100 de milioane de dolari. Cu aceşti bani, omul de afaceri a cumpărat fabricile Silvana şi Victoria.
TRANZACŢIE În vara anului 2001, grupul francez Michelin a preluat de la Grupul Tofan fabricile Silvana Zalău şi Victoria Prahova, precum şi firma de reşapare Tofan Recap şi o serie de depozite şi puncte de vânzare. Toată afacerea i-a costat pe francezi 92 de milioane de dolari. Tofan a rămas în business cu anvelope prin Rotras Drobeta-Turnu Severin, cel mai mare producător de anvelope gigant din România, şi Danubiana, producătorul de anvelope pentru tractoare şi alte vehicule industriale.
PIERDERE În 2003, companiile Tofan Trans şi Rotras sunt preluate de către Ştefan Rădulescu, fostul său asociat.
DECĂDERE Anii 2005-2006 sunt cei mai negri din istoria companiei Tofan Grup. La sfârşitul anului trecut, Tofan anunţă printr-un comunicat de presă lichidarea firmei.
«Salvarea mea, în toată afacerea Danubiana, au fost terenurile companiei.»
Gelu Tofan