Fostul vicepremier și revoluționar, Gelu Voican Voiculescu, a oferit informații inedite despre existența teroriștilor în cadrul Revoluției din 1989, în emisiunea „Sinteza Zilei”. Fostul vicepremier a făcut și o mărturisire despre natura religioasă a soților Ceaușescu.
Ce a transmis Gelu Voican Voiculescu
„Vă spun foarte sincer ca o confidență omenească. A căzut cerul pe mine când m-am văzut în situația de a fi la fața locului și să asist la moartea lor. Nu mai puteam da înapoi și m-am dus acolo. Când să plec Ion Iliescu m-a luat de cot și mi-a spus ”Ai ceva împotrivă să meargă și profesorul Măgureanu?”. Am spus nu”, a transmis Gelu Voican Voiculescu, potrivit antena3.ro
Când a fost întrebat de către Mihai Gâdea dacă în raport cu evenimentele Revoluției și moartea soților Ceaușescu există ceva care îl apasă pe conștiință, Voiculescu a mărturisit că este împăcat cu sine și cu modul în care a acționat, conform sursei menționate.
„În repetate rânduri, de ziua eroilor, am strecurat câte o colivă cu un pomelnic ”Nicolae și Elena morți fără lumină”, la Biserica Amzei. Din punct de vedere creștinește pentru conștiința mea am considerat că merită ușurarea pe care o produce un parastas. Cred în rolul pomenirii morților”, a adăugat Voiculescu.
Ce a avut de spus despre generalul Stănculescu
În cursul emisiunii „Sinteza Zilei”, revoluționarul a relatat cum l-a cunoscut pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, precum și pe alte figuri centrale din jurul lui Ion Iliescu.
„L-am cunoscut exact în seara de 22 decembrie. Atunci când am plecat de la Comitetul Central către Ministerul Apărării între numeroșii generali care erau acolo am comunicat cu generalul Stănescu, care la intrarea MApN ne-a întâmpinat, iar generalul l-a salutat cu mâna la chipiu pe Ion Iliescu. S-a spus că acela e momentul în care i-a predat puterea lui Iliescu pe care ar fi preluat-o în jur de 1:30 când a dat comunicatul 39”, a relatat acesta.
Voiculescu și-a amintit că a auzit prima dată de Ion Iliescu a fost în anul 1968.
„Auzisem de Ion Iliescu încă din 1968. Ion Iliescu a avut în Parlamentul de atunci o alocuțiune foarte îndrezneață și am reținut atitudinea cu care a condamnat intervenția sovietică. Tot în 1968 a apărut la Uniunea Scriitorilor la o ședință deschisă ținută de Adrian Păunescu și eu mă aflam în sală fiind prieten cu Adrian, iar pe scenă a apărut Iliescu care a prezidat într-un fel ședința de UTC”, a spus fostul vicepremier.
De asemenea, Gelu Voican Voiculescu a mai subliniat că la acea vreme „ Armata Română nu avea un serviciu secret propriu-zis, ci că era supravegheată ea de către Securitate”.