Gen. (R) Alexandru Grumaz: Teroarea armelor nucleare!

Atacul a avut loc în aceeași zi în care președintele Vladimir Putin a coborât pragul Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare. Momentul, mișcării planificate de mult, a fost în mod clar menit să trimită un mesaj, la doar câteva zile după ce președintele Biden a autorizat utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina pentru lovituri în interiorul Rusiei.

Decretul arată cum Putin încearcă să folosească amenințarea arsenalului său nuclear pentru a descuraja SUA să susțină în continuare Ucraina. Casa Albă a minimalizat noua doctrină a lui Putin și a spus că nu a observat „nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei”. Unde mai pui că în Rusia a fost lansata producția de serie de adăposturi mobile de tip modular „KUB-M”. Ele sunt capabile sa protejeze oamenii de diverse amenințări, inclusiv radiațiile luminoase de la o explozie nucleara și contaminarea radioactiva, relatează postul TV rusesc Tsargrad.

De-a lungul a aproape trei ani, războiul din Ucraina a retrimis Washingtonul și întreaga lume din nou la gândirea nucleară a anilor 50, la folosirea din nou armele nucleare ca monedă de schimb supremă. Războiul din Ucraina a schimbat multe lucruri: a pus capăt la sute de mii de vieți și a dezrădăcinat milioane, a zguduit Europa și a adâncit dușmănia dintre Rusia și Statele Unite. Ideea că una dintre cele nouă țări aflate acum în posesia armelor nucleare – cu Iranul în pragul de a deveni a zecea – ar putea apăsa butonul este mai probabil să evoce, mai degrabă, ridicări din umeri decât o convocare a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Ce însemnă decizia nucleară a lui Putin în concepția americanilor?

Decizia lui Biden de a le permite ucrainenilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Sisteme de rachete tactice ale armatei sau ATACMS, a fost o schimbare majoră în politica SUA. O scurtă paranteză referitoare la caracteristicile tactico-tehnice ale rachetelor ATACMS: sunt rachete balistice sol-sol alimentate cu combustibil solid, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri; când sunt trase, iau o cale atmosferică înaltă și cad într-un unghi abrupt; au o sarcină utilă de 225 de kilograme de explozibili sau muniții cu dispersie, pot fi folosite împotriva țintelor de suprafață și ușor blindate și au o probabilitate de eroare circulară de 9 metri. Președintele ales Donald J. Trump, care va fi inaugurat în aproximativ nouă săptămâni, a promis că va limita sprijinul SUA pentru Ucraina, lăudându-se în timpul campaniei că va pune capăt războiului „în 24 de ore”.

Vezi continuarea pe EVZ!