Cât de aproape e un acord de pace în Ucraina?

Așa cum am scris în articolul precedent (vezi articolul din 8 februarie 2025) Donald Trump a anunțat, pe 13 februarie, că întâlnirea cu Putin va avea loc în Arabia Saudită. Președintele Trump a spus că a avut „un apel lung și foarte productiv” cu președintele Vladimir Putin al Rusiei, pe care l-a caracterizat drept începutul negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a confirmat apelul și a spus că Putin l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova. Trump a scris pe Truth Social că el și Putin au convenit să înceapă imediat negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Echipa de negociere este formată din: secretarul de stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și Steve Witkoff. Witkoff s-a întâlnit pe 12 februarie cu Putin, conform Alayna Treene de la CNN. Trump a vorbit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după aceea, potrivit FT.

Cum au fost pregătite negocierile pentru un posibil acord de pace

Terenul pentru negocieri este pregătit prin declarațiile Secretarului Apărării al SUA la Bruxelles și prin mesajul dat de Kremlin prin eliberarea prizonierului american Marc Fogel din Rusia și încurajarea Belarusului să elibereze alți trei americani printre care Andrei Kuznechyk și Alena Maushuk (primul un jurnalist care lucra pentru Radio Liberty/Radio Europa Liberă, iar celălalt deținutul politic).

La rândul său Washingtonul l-a eliberat pe Alexander Vinnik, un criminal cibernetic (cofondator al unui platforme de criptomonede) care anul trecut a pledat vinovat de conspirație pentru a spăla bani în Rusia. De altfel la capătul negocierilor dintre Kremlin și Casa Albă se află din nou prințul saudit Mohammed bin Salman. O întrebare ne frământa acum: cum va fi judecat rezultatul întâlnirii dintre Putin și Trump?.

Deja sunt voci care-l acuză pe Donald Trump că a cedat în fața lui Putin. Vom vedea. Articolul l-am scris înainte de Conferința de Securitate de la Munchen așa că nu știu încă ce plan de pace va propune Trump. John Bolton, fost consilier pentru securitate națională în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump (2016-2020), a denunțat, într-o intervenție la CNN, miercuri seara, 12 februarie 2025, strategia lui Trump în relația cu Moscova şi a spus că, după discuția din aceeași zi a președintelui american cu liderul rus Vladimir Putin, la Kremlin se bea vodcă „direct din sticlă”, potrivit publicației Rawstory.com.

Un comentariu despre războaie

Grecii lui Tucidide au înțeles primii că istoria se repetă. Pornind de la conflictul dintre atenieni şi spartani, Tucidide dă o serie de sfaturi practice pentru puterile care se implică în războaie printre care avem: nu trebuie să fie prea lungi, deoarece sprijinul inițial din partea populației scade şi costurile devin tot mai mari.

Învățătură pe care elitele politice şi militare americane au descoperit-o după Vietnam, când au încercat să găsească la Tucidide explicația pentru eșecul unei mari puteri în confruntarea cu o țară mică. Cum istoria se tot repetă, Washingtonul a pierdut sprijinul populației, şi a unei mari părți a propriilor aliați, şi în conflictele prelungite din Irak şi Afganistan.

Vezi continuarea pe EVZ!