În Germania, reducerile vor afecta unităţile GE din Mannheim, Stuttgart, Berlin, Moenchengladbach şi Kassel şi vor fi confirmate după discuţii cu reprezentanţii sindicatului, se arată într-un comunicat al conglomeratului industrial american.
În Elveţia, vor fi concediaţi aproximativ o treime din angajaţii GE dar nicio unitate nu va fi închisă.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că General Electric intenţionează să concedieze 12.000 de angajaţi sau aproximativ 18% din forţa sa de muncă de la divizia energetică – GE Power – majoritatea concedierilor fiind în afara SUA. De asemenea, compania ar urma să îşi reducă investiţiile şi cheltuielile de cercetare-dezvoltare din cauza declinului înregistrat la operaţiunile de electricitate şi gaze naturale. Ar fi prima concediere masivă sub conducerea noului director general al GE, John Flannery, numit în august.
Miercuri, acţiunile GE au închis în scădere cu 0,6%, la 17,66 dolari, cel mai redus nivel din ultimii aproape şase ani. De la începutul anului, titlurile GE au înregistrat un declin de aproximativ 44%.
La diviziile sale operaţionale, GE avea la sfârşitul anului trecut aproximativ 300.000 de angajaţi. GE Power este cea mai mare divizie, având vânzări de 26,8 miliarde de dolari anul trecut. Divizia s-a extins considerabil în 2015, după achiziţionarea operaţiunilor energetice ale firmei franceze Alstom, pentru zece miliarde de dolari.
Decizia GE vine la scurt timp după ce conglomeratul industrial german Siemens a anunţat că va elimina 6.900 de locuri de muncă la nivel mondial, dintre care jumătate în Germania, ca răspuns la modificările apărute în sectorul producţiei de energie. Ambele companii se confruntă cu o încetinire a cererii pentru echipamente destinate producţiei de electricitate pe baza utilizării de combustibili fosili într-un moment în care energiile regenerabile devin mai rentabile din punct de vedere economic.
Obiectivul GE îl reprezintă reducerea costurilor cu un miliard de dolari în 2017 şi două miliarde de dolari în 2018. Deja compania a renunţat la 25% dintre angajaţii corporate sau aproximativ 1.500 de locuri de muncă în întreaga lume.
În iunie, General Electric a câştigat un contract important de furnizare de echipamente pentru noua centrală de 430 de megavaţi de la Iernut, România, primul acord major din 2015, când a preluat operaţiunile din domeniul energiei ale grupului industrial francez Alstom cu suma de 10,6 miliarde de dolari.
GE va furniza toată tehnologia de bază pentru centrala de 268 de milioane de euro (299 de milioane de dolari) care va fi construită de Duro Felguera şi Romelectro pentru compania de stat Romgaz.
GE este prezentă pe piaţa din România din 1984. Pe lângă GE Capital, activităţile General Electric se întind de la producţia de motoare de avion şi turbine până la producţia de echipamente medicale.