Producatorul american de automobile General Motors va sarbatori marti 100 de ani de existenta. Fondat la  data de 16 septembrie 1908 in statul Michigan, grupul a scris istoria automobilelor din Statele Unite cu marci precum Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC sau Oldsmobile. A marcat generatii intregi de oameni prin modelele sale Chevrolet Corvette, Oldsmobile Cutlass Supreme sau Cadillac Eldorado.

Insa, ca o ironie a sortii, anul 2008 nu va reprezenta un moment de sarbatorire deplina a succesului, intrucat la ora actuala compania se afla in plina restructurare datorita pierderilor suferite pe piata auto.

Mai mult, in acest an, General Motors a cedat titlul de lider pe piata auto mondiala celor de la Toyota, care au comercializat in primul semestru mai multe unitati decat compania americana.

Daca in 1950, GM detinea nu mai putin de 45% din piata americana, la momentul actual, aceasta detine doar 22%. La nivel mondial, a ajuns de la 40% la aproape 12%. De la sfarsitul lui 2005 si pana acum, General Motors a acumulat pierderi de 70 de miliarde de dolari si a concediat mai mult de 30.000 de angajati.

Pentru a-si sarbatori centenarul, GM a ales sa se prezinte ca un grup „centrat pe viitorul transportului”. Constructorul intentioneaza sa organizeze o zi „GM Next” pe internet, unde utilizatorii de internet vor putea dialoga online cu directorii companiei.

Sursa: L’Echo