General Motors a obţinut în primul trimestru un profit net de 865 milioane de dolari, după pierderi de 5,98 miliarde dolari în intervalul similar din 2009, şi a anunţat, luni, că redresarea companiei progresează, fiind posibil ca în 2010 să realizeze profit anual pentru prima oară din 2004.

Profitul net a fost calculat după deducerea dividendelor dr 203 milioane dolari plătite guvernelor american şi canadian, precum şi principalului sindicat din GM, pentru acţiuni preferenţiale.

Veniturile GM au avansat la 31,48 miliarde dolari, de la nivelul de 22,43 miliarde dolari.

Din iulie 2009, când grupul a ieşi din faliment cu sprijinul guvernului american, şi până la sfârşitul anului trecut, GM a raportat pierderi de 4,3 miliarde dolari.

Rezultatul din primul trimestru scoate în evidenţă progresele realizate de GM în limitarea costurilor prin reducerea datoriilor, a numărului de locuri de muncă, închiderea fabricilor şi renunţarea la brandurile neprofitabile, precum Hummer, Saab şi Saturn.

Analiştii consideră că GM mai are încă probleme cu refacerea reputaţiei brandurilor pe piaţa internă şi inversarea tendinţei de scădere a cotei de piaţă.

Grupul a primit fonduri de 50 de miliarde de dolari din partea statului american pentru restructurare în perioada falimentului şi intenţionează să lanseze în acest an o ofertă publică iniţială care ar permite guvernului să îşi reducă participaţia majoritară deţinută la GM.

SURSA: Mediafax