Constructorul auto american General Motors (GM) a solicitat un ajutor federal suplimentar in valoare de 16,6 miliarde de dolari, pentru a reusi sa supravietuiasca. Fara aceste fonduri, compania a anuntat ca va ramane fara bani in luna martie.

Potrivit planului inaintat Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, imprumuturile GM si liniile de creditare ar ajunge astfel la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Pentru a demonstra procesul de restructurare si eficientizare, General Motors a anuntat ca va disponibiliza inca 47.000 de muncitori la nivel global pana la sfarsitul acestui an si va inchide cinci fabrici americane pana in 2012.

GM a evocat si posibilitatea dizolvarii marcii Saturn dupa ce productia actualelor modele se va incheia in 2012.

Aceste propuneri sunt cuprinse intr-un plan de restructurare pacut miercuri public de catre GM.

Atat Ganeral Motors, cat si Chrysler au fost obligate de catre autoritatile americane sa prezinte astfel de planuri Departamentului Trezoreriei in cursul acestei zile.

Si Chrysler a solicitat inca doua miliarde de dolari, imprumut suplimentar.

Pe de alta parte, cei trei mari constructori din Detroit (GM, Chrysler si Ford Motor Co.) au ajuns la un nou acord cu sindicatele muncitorilor. Acest acord are scopul de a reduce costurile cu munca si mai mult fata de contractul incheiat in 2007.