În ultimele săptămâni, GM a retras de pe piaţă aproximativ 2,6 milioane vehicule din cauza unei defecţiuni la un comutator, defecţiune identificată în urmă cu 10 ani şi care este considerată vinovată de moartea a cel puţin 13 persoane.
General Motors susţine că, în 2009, a ieşit de sub protecţia legii falimentului ca o entitate legală distinctă faţă de 'vechiul GM'. În consecinţă, 'noul GM' nu ar trebui să fie considerat responsabil pentru incidentele anterioare ieşirii sale de sub protecţia legii falimentului iar orice acţiune juridică pentru aceste incidente trebuie să vizeze ceea ce a rămas din vechiul GM.
'Acţiunea de retragere de pe piaţă demarată de 'noul GM' nu creează o bază pentru reclamanţi să dea în judecată 'noul GM' pentru pagube care au legătură cu un vehicul vândut de 'vechiul GM', se arată în acţiunea demarată de constructorul auto la un tribunal din New York, acelaşi care a supervizat şi ieşirea sa de sub protecţia legii falimentului în 2009.
În paralel, GM a anunţat că l-a angajat pe avocatul Kenneth Feinberg, cel care s-a ocupat de compensaţiile plătite de grupul petrolier BP după scurgerea de petrol din Golful Mexic, pentru a-l ajuta la evaluarea eventualelor compensaţii care ar putea fi acordate în acest dosar.
În replică, reclamanţii au demarat o acţiune juridică la un tribunal din Manhattan în încercarea de a obţine un ordin potrivit căruia GM nu poate utiliza protecţia legii falimentului pentru a se eschiva de la plata pagubelor.
În 2013, vânzările globale ale GM au crescut cu 4%, până la 9,714 milioane autoturisme şi camionete, datorită cererii puternice venite de pe primele două pieţe auto mondiale, China şi SUA. GM a fost cel mai mare constructor auto mondial timp de 77 de ani consecutiv până în 2008 când a fost devansat de rivalul japonez Toyota.Agerpres