Generali PPF Holding, acţionarul majoritar indirect al Ardaf (ARDF), va plăti 0,11 lei/titlu investitorilor minoritari ai asigurătorului pentru retragerea acestora din acţionariat, astfel că valoarea operaţiunii iniţiate înaintea delistării este de aproape 1,3 milioane lei.

Generali PPF Holding controlează indirect 98,92% din acţiunile Ardaf. Prin Iberian Structured Investments deţine 82% din titluri, iar în nume propriu are 16,92% din acţiuni, potrivit anunţului de retragere a acţionarilor minoritari remis, luni, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, în oferta lansată înaintea delistării Ardaf, Generali PPF Holding vrea să cumpere de la acţionarii minoritari 11,8 milioane de acţiuni ale asigurătorului, reprezentând 1,08% din capitalul social. Operaţiunea, intermediată de Divizia Pieţe de Capital a ING Bank, a fost aprobată miercuri de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, care a dispus, totodată, suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor Ardaf.

Ardaf a încheiat în septembrie o majorare de capital în valoare de 197,7 milioane lei, prin compesarea unei creanţe de 37,5 milioane euro plus dobânda aferentă şi aport în numerar. Capitalul va creşte astfel de la 109 milioane lei la 306,7 milioane lei. Majorarea nu a fost încă înregistrată, astfel că Ardaf are în prezent un capital social de 109 milioane lei, divizat în 1,09 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Ardaf la bursă a fost realizată la 27 noiembrie, când preţul a scăzut cu 1%, la 0,1 lei. La această cotaţie, firma are o capitalizare de 109 milioane lei. La preţul propus de Generali PPF Holding acţionarilor minoritari, Ardaf are o valoare de piaţă de 119,9 milioane lei.

Ardaf a încheiat primele nouă luni cu venituri de 244,9 milioane lei, în scădere cu 14,3% faţă de valoarea consemnată în intervalul ianuarie-septembrie 2008, iar pierderile au urcat cu 37,6%, la 69,8 milioane lei.

Generali PPF Holding a fost înfiinţat în iulie 2007, prin unificarea operaţiunilor în Europa Centrală şi de Est ale Generali (Italia) şi PPF Investment (Cehia). Generali deţine 51% din Generali PPF Holding.