Generalii, adevăratele pierderi are Rusiei în Ucraina. Kremlinul neagă decesele

Rusia a pierdut numeroși generali și ofițeri superiori în războiul cu Ucraina, scrie France Presse, care adaugă că cel mai recent eliminat comandat a fost cel al Armatei a 49-a din Districtul Militar Sud al Rusiei. Kievul a anunțat că generalul Iakov Rezanţev este cel de-al şaptelea ofiţer de acest rang ucis de la începutul războiului.

Pe lista generalilor ruși care și-au pierdut viața se află și Andrei Palii, comandantul adjunct al Flotei ruse din Marea Neagră. Acesta a murit în timpul luptei din jurul oraşului Mariupol, eveniment ce a fost confirmat de către guvernatorul Crimeii, Mihail Razvojaiev.

Săptămâna trecută, consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, anunța că ”zeci de ofiţeri de rang mediu (locotenenţi, căpitani – n.r.) au fost ucişi”, precizând, de asemenea, că rata de mortalitate în rândul ofițerilor ruși arată că aceștia nu sunt pregătiți.

În același timp, presa a mai notat, citând comunicaţii ruseşti interceptate de către ucraineni, că un ofițer a fost asasinat de proprii soldați, aceștia fiind extrem de supărați de ceea ce se întâmplă.

Moscova nu recunoaște pierderile

De partea cealaltă, Rusia nu a recunoscut decât pierderea unui singur general, în timp ce unele surse evocă pierderea a 15 generali, însă nu se pot face verificări independente în acest sens.

Colin Clarke, director de cercetare pentru Soufan Center, un think-tank cu sediul la New York, a declarat pentru sursa anterior citată că privește cifrele cu mare prudență.

”Dar fie că vorbim de 5 sau de 15, simplul fapt că ei pierd generali demonstrează că lanţul de comandă şi de control rusesc este extrem de slab”, a declarat acesta.

Tot referitor la părerea analiștilor, cei occidentali și experții militari sunt unanimi în ceea ce priveşte concluzia că prima fază a războiului a fost, per ansamblu, ratată de Rusia.

Un înalt militar francez spune că armata Rusiei a dat dovadă de multe slăbiciuni în ceea priveşte calitatea serviciului său de informaţii, logistica sa şi rătăcirile sale tactice, subliniind că aceste slăbiciuni i-au determinat pe generali să meargă în prima linie a frontului.

”Ordinele sunt greşit înţelese sau primite greşit, unităţile nu se subordonează sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în faţă”, spune acesta, care adaugă că strategia ucraineană este deșteaptă.

Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS) spune că Rusia nu a acordat atenție procedeelor de securitate informatică, motiv pentru care sunt ușor de interceptat.

Acesta a mai spus că vehiculele operate de generali sunt ușor de identificat pe teren, acesta fiind cunoscut după ”antenele sale şi alte vehicule care îl protejează. În acest mod identifici postul tactic de comandă”.

Cultura militară rusă se bazează pe puterea cantitativă

De asemenea, observatorii occidentali spun că armata rusă încă merge pe modelul sovietic, bazându-se pe puterea cantitativă, în timp ce nu acordă mare atenție pierderilor umane.

”Pierderile nu sunt un obstacol. Uzura nu-l opreşte pe Putin”, spune un diplomat occidental. Cu toate acestea, indiferent de cât de mare ar fi armata Rusiei, generalii nu pot fi înlocuiți la infinit.

”Faptul că Putin sacrifică recruţi şi mercenari drept carne de tun este un lucru, dar, dacă informaţiile sunt exacte’ cu privire la aceste pierderi de nivel foarte înalt, ‘informaţia va ajunge la opinia publică şi va provoca bătăi de cap elitei ruse”, spune Colin Clarke.