Generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu a povestit calvarul prin care a trecut în lupta cu Statul Paralel

Generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu

SURSĂ FOTO: HAI România!

Vineri, 22 septembrie, a avut loc o ediție specială a podcastului „Legea Junglei”, o emisiune despre toate neregulile din societatea noastră, nereguli care au la bază sistemul de justiție. De această dată, jurnalistul Laurențiu Dan Ionescu a stat față în față cu generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu, fost director al Oficiului pentru Protecția Martorilor.

Generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu, fostul director al Oficiului pentru Protecția Martorilor, a stat 5 luni arestat și 8 ani în procese. Totul s-a întâmplat din cauza „unui moft al procuroarei DNA Florentina Mirică”, potrivit celor scrise de jurnalistul Laurențiu Dan Ionescu.

Generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu iese la rampă!

„Este prima abordare pe acel subiect peste care am crezut că s-a așezat praful. După imensul interes vis-a-vis de unitatea noastră, de ce făceam, de toate aceste probleme… Ulterior, presa a avut o abordare mai puțin interesantă. Evenimentul Zilei a fost singurul cotidian care a avut o abordare de la început până la sfârșit. De multe ori ne-am întâlnit spre final și în sala de judecată, la Înalta Curte. Inițial, inclusiv Evenimentul Zilei a avut o poziție vis-a-vis de noi pe trendul informațiilor oferite din partea DNA-ului, care au fost preluate fără a fi verificate de presă.. Ulterior, publicația dumneavoastră a dat dovadă de mult echilibru, și-a completat poziția cu datele și probele din dosar, reușind o evaluare și o apreciere corectă, justă și neutră a evenimentelor”, a declarat generalul (r) Adrian Augustin Bărăscu în podcastul marca HAI România!

Generalul în rezervă a subliniat apoi că acuzațiile procuroarei DNA Florentina Mirică s-au dovedit a nu fi reale. Totuși, acest lucru s-a întâmplat abia după ce el și colegii săi au trecut printr-un adevărat calvar.

„Ulterior, totul s-a dovedit a nu fi real. Nu au existat niciun fel de probe. (…) În comparație cu probele prezentate de DNA în acuzarea noastră, care nu făceau altceva decât să fie interpretări personale sau intenționat eronate, noi am venit cu probe scrise, emise de autorități competente, care au dus la deznodământul juridic vis-a-vis de noi. Finalul a fost o apreciere a nevinovăției noastre și am reușit să ne reabilităm”, a completat Adrian Augustin Bărăscu.

Generalul în rezervă a oferit mai multe informații din trecutul său

Mai apoi, acesta o oferit și câteva informații despre trecutul său.

„Am terminat școala de ofițeri de poliție în 1990. În entuziasmul și euforia revoluției, credeam că suntem prima promoție care vom aduce dreptatea, justiția, nemaifiind alte opreliști de natură politică în activitatea noastră. Am început activitatea ca judiciarist pentru că, în ciuda faptului că am avut rezultate bune în școală, de mic am vrut să mă fac polițist. Ca și specializare, mi-am ales judiciarul, care din punctul meu de vedere era adevărata muncă de poliție, era lupta cu infractorii, cu răul. Am refuzat categoric, cu toate că aveam posibilitatea, specializărilor mult mai călduțe, cum ar fi circulație, economic, cercetări penale. Mi-am început activitatea în stradă, la una dintre cele mai mari secții de poliție din Drumul Taberei, unde am găsit un colectiv extraordinar, cu oameni integrii, care ne-au de mici și ne-au format într-o direcție corectă a profesiei de polițist.

Ulterior, am fost șeful Biroului Urmăriri la Sectorul 6, căutând persoane care se sustrăgeau executării mandatelor, persoane dispărute de la domiciliu. Am fost și șef de birou la Evidența Informatizată a Persoanei. Ulterior, mi-am desfășurat activitatea în cadrul Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate pe traficul de persoane, unde am reușit, cu un colectiv extraordinar, ridicarea vizelor pentru cetățenii români. Și atunci, la vremea respectivă, Austria era unul dintre statele care se opuneau cu vehemență ridicării vizelor pentru noi. În 2003, am început activitatea la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor, plecând de jos”, a relatat generalul în rezervă.

Întreaga ediție a emisiunii poate fi urmărită AICI.