Generația mai predispusă la cancer. Pericol pentru cei născuți între 1965-1980

oameni

SURSA FOTO: Pexels

Ultimele studii arată că o generație este predispusă la anumite forme de cancer față de generațiile anterioare. Care ar fi explicația pentru creșterea incidenței?

Persoanele născute între 1965 și 1980, cunoscute ca Generația X, sunt mai predispuse să dezvolte diferite forme de cancer comparativ cu generațiile anterioare, conform studiilor recente. Cu toate acestea, există vești bune în ceea ce privește depistarea timpurie și tratarea acestor afecțiuni.

Generația X, mai predispusă la diferite forme de cancer

Studiile arată o creștere a incidenței cancerelor la persoanele sub 50 de ani, cu un număr tot mai mare de cazuri raportate în diverse țări. Un studiu publicat în JAMA Network Open de către epidemiologi americani de la Institutul Național de Cancer din Rockville, Maryland, a analizat datele colectate de la 3,8 milioane de persoane diagnosticate cu cancer.

Rezultatele au arătat că incidența cancerelor este mai mare la cei născuți în Generația X comparativ cu predecesorii lor, transmite Adevărul.

Femeile din Generația X sunt mai predispuse să dezvolte cancer de tiroidă, rinichi, colon și rect, uter, pancreas, ovar, limfom non-Hodgkin și leucemie, comparativ cu Generația Baby boomers. În schimb, riscul de a dezvolta cancer pulmonar și cancer de col uterin este mai mic.

La bărbații din aceeași generație, incidența cancerelor de tiroidă, rinichi, prostată, colon și rect este în creștere, în timp ce ratele cancerelor de plămâni, ficat, vezică biliară și limfom non-Hodgkin sunt în scădere.

Explicații pentru creșterea incidenței cancerelor

Medicii sugerează că îmbătrânirea prematură ar putea explica creșterea incidenței cancerelor la Generația X, iar acest trend ar putea continua și pentru generațiile născute după 1980. Îmbătrânirea generală a populației contribuie, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri de cancer, având în vedere că aceste afecțiuni sunt mai frecvente după vârsta de 65 de ani.

Poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 5% dintre cancere, cu cifre care pot ajunge la 10% în zonele foarte populate. Stilul de viață modern, inclusiv consumul excesiv de alimente procesate și produse vegetale tratate cu pesticide, contribuie la creșterea riscului de cancer. Alte factori includ stresul, viața online și lipsa de socializare tradițională.

Vestea bună e că s-au înregistrat progrese în depistare și tratament

Dr. Marius Căprar subliniază că neoplasmul nu mai este considerat o boală fatală în America, datorită progreselor în tratamentele target. Acestea vizează direct celulele canceroase, permițând pacienților să se reintegreze socio-profesional.

De asemenea, există progrese în metodele de screening, care permit depistarea cancerului în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient.

„Avem metode de screening medical în care putem să depistăm un cancer din stadiu incipient, din stadiul în care se poate trata mult mai ușor, ca să nu ajungă un stadiu de chirurgie oncologică și uneori nici măcar de chimioterapie”, a precizat medicul.

Recuperarea medicală pentru pacienții oncologici este un segment deficitar în România. Dr. Căprar atrage atenția că pacienții tratați rămân adesea cu probleme de polineuropatie și probleme psihosomatice.

În România nu există secții specializate în reabilitare oncologică, nici în sistemul de stat, nici în cel privat.

„Problema este că toți, aproape toți, rămân cu probleme de polineuropatie după citostatice, probleme psihosomatice, chiar unele elemente psihice foarte serioase. Recuperarea lor necesită o abordare multidiciplinară și la noi nu s-a dezvoltat deloc. În România nici nu există o secție cu profil de reabilitare oncologică. Nici în sistemul de stat și nici privat”, atrage atenția dr. Căprar.