Salariile stagnante, costurile din ce în ce mai mari ale locuințelor și datoria zdrobitoare la împrumuturile studențești i-au lăsat pe mulți din generația X și mileniali să se întrebe dacă vor atinge vreodată aceeași stabilitate financiară pe care au avut-o părinții lor.
Un peisaj financiar mai dur
Cei din generația baby-boomer (născuți între 1946 și 1970) au crescut și au intrat în forța de muncă într-o perioadă de stabilitate economică, când salariile au crescut proporțional cu costurile, iar locuințele erau accesibile. Acest lucru a însemnat mai multe oportunități de a cumpăra case, de a face economii și de a se pensiona confortabil, potrivit Gobankingrates.
Generația X și milenialii nu au fost la fel de norocoși. Creșterea salariilor nu a ținut pasul cu inflația, prețurile locuințelor au crescut vertiginos, iar costul educației i-a lăsat pe mulți cu datorii mar, înainte de a avea șansa de a face avere. Regulile financiare care au funcționat pentru generațiile anterioare nu se mai aplică, fiind tot mai greu pentru generația X și mileniali să țină pasul cu toate valurile economico-sociale.
O schimbare în conversațiile financiare
În ciuda acestor provocări, sau poate chiar din cauza lor, generațiile mai tinere par să fie mai deschise la conversații despre finanțe. Studiul a arătat că 53% dintre mileniali și 50% dintre cei din generația Z au crescut vorbind despre obiective financiare pe termen lung, cum ar fi investițiile și pensionarea, comparativ cu doar 36% dintre generația X și 28% dintre boomers.
Stresul și anxietatea financiară sunt în creștere
Tensiunea financiară nu se referă doar la cifre, ci afectează și bunăstarea mentală. Studiul a constatat că generația X și milenialii raportează niveluri mult mai mari de anxietate financiară decât cei din generația baby boomer. Mai mult de jumătate din generația X (54%) și milleniali (51%) spun că banii sunt o sursă majoră de stres, comparativ cu doar 29% dintre baby-boomers.
Nici Generația Z, în ciuda deschiderii financiare, nu este imună la stres, 59% din cei din generația Z spunând că se confruntă cu anxietate financiară.
Provocări legate de proprietatea casei
Potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari, în timp ce rata medie a deținerii unei case pentru boomers și generația X sub 35 de ani a fost de 39,7%, milenialii nu au atins acest nivel. De fapt, vârsta medie a cumpărătorilor de case este de 38 de ani.
Factori precum creșterea costului vieții și creșterea datoriilor înseamnă că mulți dintre cei din generația X au avut probleme în a mențin stabilitatea financiară pe care o aveau părinții lor. Milenialii, născuți între 1981 și 1996, au intrat pe piața muncii într-o perioadă de instabilitate economică, făcându-i să prețuiască securitatea jobului. Aceștia tind să fie mai preocupați de stabilitatea pe termen lung și de beneficiile precum asigurările medicale sau pensia, a mai arătat sondajul.