O analiză a credințelor și raportului cu știință ne arata că « realitatea e dincolo de noi », cum cita un articol recent. Știința pierde teren în fața ideilor obscure, în condițiile în care tinerii se informează de pe rețelele de socializare, în fața cărora presa tradițională se prăbușește vertiginos.
Dar, asupra cauzelor, voi reveni mai târziu.
În 1972, 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani credeau că știința le aduce mai mult bine decât rău. Azi mai sunt doar 22%, o cădere cu 30 de puncte!
La vremea respectiva, presa scrisa se imprima în peste un million de exemplare, fiecare cotidian sau revista avea rubrici științifice semnate de experți recunoscuți, postul de radio Europe1 reunea peste 8 milioane de ascultători pentru emisiunea sa de dimineața. Azi, mai sunt 500.000.
Ancheta IFOP ne arată o «explozie a realităților alternative ». Pe vremuri aproape nimeni nu se îndoia că Pământul e rotund, azi – 27% dintre tineri cred că omul n-a fost niciodată pe Lună.
Iar 16% dintre tinerii francezi cred că Pământul este plat! Ca să rămân la cifre, un sfert dintre ei cred că avortul cu ajutorul plantelor este fără pericol.
Dar, și mai surprinzător, jumătate dintre ei sunt convinși că astrologia este o știință, cam tot atâția cred în spirite și în reîncarnare.
Pe scurt, 69% din tinerii francezi de 18-24 de ani cred în cel puțin o contraveritate științifică (cu o reprezentare mult mai puternică în rândul populației musulmane, de până la 85%) și unul din 10 în cel puțin o idee cu caracter ocult.
Dincolo de eventuale cauze sociologice, autorii studiului spun că tinerii au migrat spre rețelele sociale, dar mai ales că își culeg informațiile de pe Tik Tok, devenit un fel de biblie pentru « generația Z ».
Profesionalismul jurnaliștilor care își verifica sursele și scriu pe baza conștiinței a devenit plictisitor…
Fac aici o pledoarie pentru jurnalism tocmai pentru că îmi e teama să mă gândesc ce rezultate ar ieși dintr-o astfel de anchetă în România. Poate că așa s-au prăbușit civilizațiile, cu generații care, devenind din ce în ce mai obscure, au uitat și și-au renegat cultura.