Heron din Alexandria, care a trăit între anii 10 și 70 d.Hr, a fost un matematician, enciclopedist și inginer grec ce a trăit în Alexandria, Egipt, care aparținea de Imperiul Roman.
A descoperit puterea aburului.
A adus contribuții în geometrie, astronomie, fizică, tehnică, matematică.
A stabilit formula pentru aria rombului (ca semiprodusul diagonalelor); a determinat volumele corpurilor; a tratat problema duplicării cubului; a redat metoda de determinare aproximativă a rădăcinii cubice, a definit termeni tehnici din geometrie.
I se atribuie formula lui Heron de calcul al ariei unui triunghi cunoscând lungimile laturilor.
A inventat: Diopterul – instrument optic pentru măsurări geodezice și astronomice; Distribuitorul de apă; Ușile care se deschideau automat prin forța aburului, care erau amplasate la intrarea în temple; Mașini și turbine pe bază de abur.
Cea mai importantă operă geometrică a lui Heron, Metrica, este un compendiu, în trei cărți, de reguli și formule geometrice pe care Heron le-a adunat dintr-o varietate de surse, unele dintre ele venind din vechiul Babilon.
Cartea Iui enumeră mijloace de a găsi aria diferitelor figuri plane și suprafețele solidelor comune. Include o derivare a formulei lui Heron (de fapt, formula lui Arhimede) pentru aria A a unui triunghi.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric