Secretarul adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, exprimă dorința ca statele învecinate cu România să adere la Uniunea Europeană sau NATO. Pentru România, acest demers ar reprezenta o schimbare semnificativă în istorie.
Mircea Geoană vrea ca statele vecine să adere la UE și NATO
Reprezentantul NATO, Mircea Geoană, subliniază că, având în vedere că „viața va rămâne complicată”, numeroase forțe armate vor avea nevoie de „ani extinși de investiții”.
”După sfârşitul Războiului Rece multă lume a crezut că o să avem o perioadă lungă de stabilitate, de cooperare internaţională şi nu mai are nevoie să investeşti în apărare. Inclusiv pentru România, deşi se încearcă să se investească mai mult, sunt foarte multe goluri din trecut, pentru că nu s-a investit. Evident, cu sprijinul NATO, încercăm să sprijinim toţi aliaţii, şi ţările baltice, şi România şi Polonia, şi alţi aliaţi din vestul Europei să o facă într-o logică coerentă şi să poată să o facă de o manieră în care să poată să lucreze cu noi, cu NATO, în caz nevoie”, a afirmat Mircea Geoană, sâmbătă, la Ploieşti.
Conform opiniei adjunctului secretarului general al NATO, perspectivele indică că „viața va rămâne complicată, inclusiv în zona de est” a Europei. Acesta subliniază că ar dori ca statele precum Republica Moldova, Ucraina și țările baltice să se alăture Uniunii Europene sau, în funcție de opțiunile fiecăreia, Alianței Nord-Atlantice.
”Ceea ce aş vrea să se întâmple, şi lucrăm în această direcţie, să putem să îi avem şi pe moldoveni, şi pe ucraineni, şi pe georgieni, dincolo de Marea Neagră, şi pe toţi vecinii noştri din Balcani alături de noi în UE sau în NATO, în funcţie de ce îşi doresc şi dânşii, pentru că pentri România, dacă se va întâmpla – şi se va întâmpla acest lucru – va fi o schimbare istorică pentru noi.
Pentru prima dată în istoria României, nu vom mai fi frontiera de est a Vestului, vom merge, de fapt, mai în centrul Europei. Şi geografic, sper ca şi politic să jucăm un rol mai zdravăn în UE şi în alte instituţii. Dar să ştiţi că vor fi ani mulţi de investiţii pentru a recupera decalajul pe care îl avem inclusiv pentru Armata română, pentru multe alte armate, armata Germaniei este acum într-o fază de investiţie masivă pentru că au crezut că viaţa este linistită, calmă şi frumoasă şi uite că nu este”, adaugă Mircea Geoană.
Secretar general adjunct al NATO: Când auziţi de exerciţii, să nu deveniţi preocupaţi
Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, îndeamnă populația din țările membre ale Alianței să nu se îngrijoreze atunci când aud despre ample exerciții militare ale trupelor țărilor membre. El explică că „cea mai bună apărare este descurajarea unui potențial adversar”. Declarația lui Geoană a fost făcută în cadrul discuțiilor despre cel mai mare exercițiu militar al NATO din 1988 încoace – Steadfast Defender 24.
”Când auziţi de exerciţii, să nu deveniţi preocupaţi. E bine că facem acest lucru pentru că cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar. Ceea ce sper pentru România, vorbesc acuma ca român, este ca din această investiţie mai mare (…) să putem să asistăm la o renaştere a industriei de apărare şi de dublă întrebuinţare în România. E păcat să nu încerci să creezi joburi, să nu creezi un ecosistem de inovare şi în jurul zonei de apărare. Suntem un miliard de oameni în NATO, suntem cea mai mare alianţă din istoria umanităţii şi cred că suntem cu toţii bucuroşi că suntem în NATO”, a afirmat Mircea Geoană la evenimentul de lansare a cărţii sale ”Bătălia pentru viitorul României”, care a avut loc, sâmbătă, la Ploieşti.
El subliniază că în ultimele aproape trei decenii, România a „strâns ceea ce este numit dividendele păcii” și evidențiază importanța investițiilor în domeniul apărării.
NATO a anunțat joi lansarea unui amplu exercițiu militar, Steadfast Defender 24, cel mai semnificativ „de decenii”, care se va desfășura pe parcursul a mai multor luni și va implica participarea a 90.000 de militari din cadrul Alianței Nord-Atlantice. Scopul acestui exercițiu este de a demonstra capacitatea NATO de a-și apăra teritoriul până la frontiera cu Rusia.
Exerciţiul ”va arăta că NATO poate desfăşura şi susţine operaţiuni complexe în mai multe domenii, timp de mai multe luni, pe (o suprafaţă de) mii de kolometri, din Marele Nord şi până în Europa Centrală şi în orice condiţii”, anunţă orgzanizaţia, din care fac parte 31 de state.