Gigantul rus a cerut returnarea turbinei care asigură funcționarea gazoductului Nord Stream

Anunțul a venit după ce Gazprom a început 10 zile de întreținere anuală programată pentru gazoduct, iar țările UE așteaptă să vadă dacă robinetele vor fi redeschise. Amintim că Moscova a redus deja livrările cu 60% în ultimele săptămâni, dând vina pe absența turbinei.

În ciuda sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza operațiunii sale militare din Ucraina, Canada a acordat Siemens un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinei, conform informațiilor transmise de afp.com

De asemenea, Gazprom susține că nu a primit nicio garanție că aceasta va fi trimisă înapoi.

Gazprom se bazează pe grupul Siemens pentru a-și îndeplini necondiționat obligațiile legate de repararea și întreținerea motoarelor turbinelor cu gaz pe care se bazează fiabilitatea operațiunilor gazoductului Nord Stream și a livrărilor de gaze naturale către consumatorii europeni.

Lucrările de întreținere a legăturii de gaz au fost programate cu mult timp înainte, dar, pe fondul relațiilor ostile dintre Rusia și Occident, unii se tem că Gazprom ar putea profita de această ocazie pentru a întrerupe definitiv furnizarea prin gazoduct.

Gazprom a redus livrările cu 70% către OMV

OMV a informat luni, 11 iulie, că primeşte o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 70% mai mică decât ceea ce a comandat de la Gazprom.

„OMV a fost informat de Gazprom despre o diminuare a aprovizionării cu gaze naturale, ceea ce se traduce astăzi printr-o diminuare cu 70% a volumelor care ajung la terminalul de la Baumgarten”, a informat OMV.

Amintim că Austria este foarte dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, de unde obţine aproximativ 80% din necesarul său de gaze. Totuși, de la mijlocul lunii iunie, livrările de gaze ruseşti spre Austria au fost reduse la aproximativ jumătate din cantitatea convenită.

În acest context, purtătorul de cuvânt al OMV, Andreas Rinofner, a explicat că umplerea depozitelor de gaze va continua în funcție de consumul zilnic şi de achiziţiile suplimentare de pe piaţa spot.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.