Țările care vor primi primele vaccinul vor fi și primele care vor pune capăt blocajelor, vor deschide școli și restaurante și vor reporni economiile. Iar cei care controlează accesul la cele mai bune vaccinuri vor câștiga PUTERE. „Pandemia oferă o oportunitate pentru unele țări de a deveni producători de bunuri publice și, astfel, de a obține mai multă influență decât au avut în sec. XX prin ideologie”, prezice Dmitry Trenin, șeful think tank-ului Carnegie Moscow Center. Și, după cum se știe candidații principali la vaccin vin din China, SUA, Rusia, India, dar și din mai multe țări europene.
Recent, compania chineză Sinopharm a anunțat că sute de mii de chinezi au fost vaccinați prin decret de urgență și că nu au existat efecte secundare semnificative.
Consorțiul germano-american BioNTech și Pfizer au anunțat recent că și vaccinul lor are o eficiență de 95%, iar compania americană Moderna a ieșit și ea cu un vaccin eficient, undeva la 94,5%. Rusia a raportat eficiența vaccinului Sputnik V de 92%. Președintele Putin ar dori ca vaccinările să înceapă anul acesta în Rusia, dar trebuie să-și convingă populația că este sigur. Conform sondajelor, 59% dintre ruși refuză vaccinarea pentru că nu au încredere.
Dar apar și primele probleme: condițiile de transportare și refrigerare. Vaccinul de la BioNTech și Pfizer, care se bazează pe tehnologia ARN mesager, trebuie depozitat la aproximativ minus 70 de grade Celsius, lucru pe care nici multe spitale moderne nu îl pot face.
Alți candidați la vaccin au mai puține provocări legate de temperatură. De exemplu, vaccinul chinezilor poate fi păstrat undeva la minus 2 minus 8 grade Celsius, iar institutul de cercetare brazilian Fiocruz a raportat rezultate similare pentru vaccinul de la AstraZeneca.
O altă problemă ar putea fi furtul vaccinurilor râvnite. Iar companiile farmaceutice iau în calcul să echipeze transporturile cu GPS trackers sau să trimită camioane goale pentru a-i deruta pe potențialii hoți.
Astfel, devine tot mai clar că acele țări care au resurse suficiente și capacități de producție proprii vor fi avantajate. Un studiu realizat de Duke Global Health Innovation arată că deja câteva zeci de economii industrializate și emergente și-au asigurat aproximativ 6 miliarde de doze de potențiale vaccinuri, fără să știe dacă măcar unul dintre ele va fi vreodată aprobat de autoritățile medicale de reglementare. UE și SUA au rezervat fiecare peste 1 miliard de doze de vaccin.
China, care își produce propriul vaccin, speră să ajungă la 610 milioane de doze până la finele anului.
Pentru a preveni situații în care statele sărace să nu aibă acces la vaccinuri a fost lansată misiunea COVAX. O inițiativă globală care își propune să creeze o anumită echitate între țările bogate și cele sărace. Inițiativa este condusă de OMS, Alianța Gavi pentru Imunizare și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI). Prin COVAX, vaccinurile vor fi distribuite astfel încât fiecare țară să poată vaccina 20% din populație. Încă nu se știe ce țări vor fi ajutate de COVAX, câte doze de vaccin vor primi sau când.
Ce se știe este că de noile vaccinuri ARNm vor beneficia în primul rând țările bogate și industrializate. Nu doar din cauza capacității de depozitare, ci și a prețului, despre care se spune că e între 20 -25 dolari per doză. AstraZeneca are afaceri mari în America Latină și va furniza vaccinul său pentru șase țări din regiune. În același timp, guvernele din Argentina și Mexic merg pe mâna vaccinului Sputnik V. Belarus și Uzbekistan vor și ele vaccinul rușilor. Între timp, China profită de toate oportunitățile pentru a-și extinde sfera de influență. Beijingul a oferit împrumuturi tuturor țărilor din America Latină pentru achiziționarea vaccinurilor sale și vrea să acorde prioritate Africii.