Diferenţa dintre salariile mici şi cele mari este principala sursă de tensiuni între angajaţi şi angajatori. Am făcut studii detaliate, iar diferenţa dintre salariul cel mai mic şi cel mai mare în ţările dezvoltate, precum Germania, Olanda este de 1 la 6. Aceasta este o regulă în aproape toate ţările dezvoltate. În România, am rămas uimit când am văzut că raportul este de 1 la 18. În ţări din America de Sud, Africa sau în Rusia raportul este de 1 la 50. Un lucru care mi s-a părut interesant este că pe vremea regimului comunist raportul în ţara noastră era de 1 la 6.
Relocarea nu e o opţiune în România
Clujul este alături de Bucureşti şi Timişoara în linia 1 în piaţa de recrutare. Piaţa este saturată din punct de vedere al recrutării, dar este dificil să găseşti oameni pentru anumite joburi. Companiilor le este din ce în ce mai greu să găsească oameni în proximitatea oraşelor mari. Relocare e întotdeauna o opţiune, dar la noi este foarte dificil.
“În ţara noastră 90% dintre cetăţeni sunt proprietari. În alte ţări există cultura statului cu chririe şi a mutatului când e nevoie. În România nu e fezabilă această idee. Statul a încurajat cetăţenii să îşi cumpere casele. Relaţiile sociale din România se bazează pe comunităţi. Dacă aş fi în locul guvernanţilor nu aş lua în calcul astfel de soluţii”, a declarat Butunoiu.
“E mai greu să găseşti oameni pentru joburi cu salarii mici”
„În România se observă o polarizare generalizată în toate sectoarele. Elevii buni şi de elită sunt mai deştepţi decât cei de acum 20 de ani, iar proştii sunt mai proşti. Companiile îşi fac planuri de afaceri cu salarii care nu mai sunt realiste. Angajaţii, faţă de acum 20 de ani, se uită în primul rând la salariu, inclusiv pentru poziţiile de top. Oamenii de afaceri trebuie să fie realişti. Ar trebui să îşi facă planurile mai detaliat, mai documentat. Ei nu ar trebuie să se uite la cifrele de la Institutul Naţional de Statistică. În Elveţia şi Germania, cifrele spun lucruri care se întâmplă. În ţara noastră, nimeni nu mai câştigă doar din salariu. Sunt plătiţi fie la gri, fie la negru, sunt cifre neraportate. Foarte mulţi câştigă din surse care nu sunt luate în calcul. Companiile ar trebui să ia cifrele de la INS şi se le înmulţească cu doi”, a explicat Butunoiu.