Proprietarul grupului de firme Ana a contractat de la BRD-Société Générale un credit de 25 de milioane de euro, cel mai mare acordat de o bancă unei companii autohtone în acest an.

George Copos a declarat pen­tru Capital că, din creditul primit de la BRD, va direcţiona o sumă de 13 milioane de euro către modernizarea a trei dintre hotelurile sale (Hilton, Crowne Plaza şi Sport). Diferenţa de 12 milioane de euro este destinată închiderii unor împrumuturi mai vechi. „Refinanţarea unor credite este specifică marilor bănci în această perioadă. Banca dă clientului oxigen, iar creditul se transformă dintr-unul neperformant într-unul achitat la timp“, explică un analist bancar.

„Probabil că banca i-a solicitat drept garanţie foarte multe active, poate toate, şi i-a cesionat cashflowul în următoarea perioadă“, adaugă acesta. Cele mai importante companii ale lui Copos sunt Ana Hotels şi Ana Imep. Prima a înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro şi un profit de circa 3,5 milioane de euro. Ana Imep, care exportă 97% din producţie, a ajuns la un rulaj de aproape 38 de milioane de euro în 2008. „Am avut un curaj foarte mare (să iau acest credit, n.red.). Mă gândesc şi dimineaţa, şi seara cum voi cheltui aceşti bani (…) Avem o dobândă bună, dar trebuie să ne uităm la fiecare cent pe care îl investim“, afirmă Copos.

Proprietarul holdingului Ana, cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro în 2008, a contractat, zilele trecute, de la BRD-Société Générale, un împrumut destinat închiderii unor credite mai vechi, respectiv finanţării unor investiţi în turism.

«Un om de succes este cel care poate construi o fundaţie solidă din carămizile pe care alţii le-au aruncat în el“, este citatul care deschide blogul lui George Copos. „Voi vedea dacă sunt un om de succes peste trei-patru ani, dacă voi reuşi ce mi-am propus“, măr­­tu­riseşte omul de afa­ceri pentru Capital.  Cele 25 de milioane de euro luate împrumut de la BRD la sfârşitul săptămânii trecute vor fi împărţite în două direcţii: cu o parte din bani se vor achita credite mai vechi, iar res­tul, circa 12-13 milioane de euro, va fi investit în hotelurile companiei. Copos spune că este pe deplin conştient că a riscat contractând un credit de asemenea mărime în aceste vremuri dificile, dar că în decizia sa au cântărit prognozele care arată că revirimentul nu este departe. „Mă aştept ca economia României să reintre pe creştere în 2012, iar la vremea respectivă, noi (Ana Holding – n. red.) vom fi gata din toate punctele de vedere: vom avea o echipă formată şi specializată, hotelurile vor fi finalizate din punctul de vedere al modernizării etc.“, declară Copos. „Vom fi gata pentru această competiţie care înseamnă piaţa Uniunii Europene“, adaugă acesta. „Este bine să închizi credite, dar trebuie să te preocupi şi cu ce îl achiţi pe acesta mai mare“, comentează analistul Bogdan Baltazar, care arată că, anul acesta, negocierea dintre client şi bancă se desfăşoară în condiţii mult mai exigente. „Clientul este atent la ce dă în garanţie, iar banca trebuie să se acopere cu colaterale la credite“, explică el. În acest caz, „probabil că a arătat că dispune de un cash flow consistent şi a adus şi garanţii“, spune Baltazar.

„Avem o dobândă bună“

De ce a decis George Copos, într-un moment în care toată lumea a stopat investiţiile, să meargă împotriva curentului? „Am avut curaj foarte mare. Mă gândesc şi dimineaţa, şi seara cum voi cheltui aceşti bani. Am echipe de consultanţi care lucrează la aceste proiecte. Avem o dobândă bună, dar trebuie să ne uităm la fiecare cent pe care-l investim“, subliniază el.

Primii bani vor fi direcţionaţi către hotelul Hilton din Capitală, al cărui parter va fi refăcut în stilul de la 1914, iar costurile vor depăşi 1,5 milioane de euro. Lucrările vor începe în noiembrie şi vor fi finalizate în martie 2010.  Alte 3,5 milioane de euro se vor îndrepta către Crowne Plaza. În primul rând, pentru „schimbarea la faţă“ a zonei publice, investiţie care va presupune, într-o primă etapă, două milioane de euro. Va  urma construcţia unui spa, după modelul celui de la Eforie, pentru care vor fi cheltuite alte 1,5 milioane de euro. „Nu ştiu dacă va fi tot Ana Aslan, momentan se elaborează proiectul. Eu vreau să-l finalizez până la sfârşitul anului viitor“, precizează Copos.

O altă parte a banilor  din împrumut va merge la Poiana Braşov. „Vom reface în întregime hotelul Sport, care va avea şi un wellness center“, explică omul de afaceri. El spune că doreşte ca totul să fie gata la anul, în decembrie. Valoarea proiectului este de şapte-opt milioane de euro.

Sute de angajaţi Ana Imep, disponibilizaţi

„Niciuna dintre companiile holdingului nu e, spre bucuria mea, în pragul falimentului. Am restructurat acolo unde a trebuit să restructurăm“, afirmă Copos. Ana Pan continuă extinderea în franciză, menţinându-şi ţinta fixată la începutul anului, de a avea zece francizaţi. De la Ana Imep au plecat câteva sute de oameni, dar 97% din producţie este exportată, astfel că „nu-i nevoie să aduc bani de acasă“.

Am avut curaj foarte mare. Mă gândesc şi dimineaţa, şi seara cum voi cheltui aceşti banii.

Pe ce se duc 25 milioane euro?

– Închiderea unor credite. Jumătate din suma împrumutată va fi folosită pentru rambursarea unor datorii către bănci.

– Hilton. Refacerea parterului  va costa cel  puţin 1,5 milioane de euro şi va fi exe­cu­tată de o casă de arhitectură din Anglia.

– Crowne Plaza. Vor fi alocate 3,5 milioane de euro pentru reamenajarea spa­ţiului public şi dezvoltarea unui spa.

– Hotel Sport. O firmă din Austria se va ocupa de renovarea hotelului din Braşov. Investiţia: 7-8 milioane de euro.

Averea lui Copos

– Potrivit Top 300 Capital, averea omului de afaceri se situa, în 2007, la 260-280 de milioane de euro, de pe urma ac­tivităţilor din turism, industrie şi ali­mentaţie.

– Holdingul Ana cuprinde în prezent 11 companii, care au înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, pentru anul acesta estimarea fiind de 80 de milioane de euro.