Capital: De ce Sillicon Valley?
George Haber: Daca esti pasionat de alpinism, trebuie sa te duci i Himalaya, daca esti iotator, vrei sa strabati Atlanticul; eu sunt pasionat de tehnologie deci am plecat i Silicon Valley.
Capital: De unde pasiunea asta?
George Haber: Cred ca am iceput sa fiu pasionat de electronica si calculatoare pe vremea cind lucram i discoteca i Oradea, deoarece am fost nevoit sa-mi construiesc singur amplificatoarele, pentru ca i Rominia, pe atunci, nu aveai de unde sa cumperi asemenea echipament.
Capital: Ce ati facut cind ati ajuns i America?
George Haber: Am facut parte din echipa care a fondat compania Sun Microsistems. Aici am facut chip design. M-au ajutat foarte mult cunostintele dobindite i scoala romineasca de matematica si fizica. Americanii aveau foarte putini experti i domeniu.
Capital: Cum ati avansat?
George Haber: Lucrind la Sun, am sesizat aparitia necesitatii unei tehnologii care sa permita transmiterea de imagini de televiziune de la un computer la altul, cu viteza mare. in America pe atunci era o miscare numita Motion Picture Expert Group.
Am pornit prima companie impreuna cu un cunoscut din Rominia, Sorin Cismas, care a devenit partenerul meu de afaceri. Timp de sase luni am lucrat noptile la mine acasa, dupa terminarea programului de lucru la Sun.
Dupa ce am finalizat o solutie, un proiect, l-am prezentat unui client care stiam ca este interesat de asa ceva. Cind acesta a cumparat ideea si am primit primii bani, ne-am dat demisia de la Sun si am pus pe picioare prima companie, CompCore, cu scaunele si computerele noastre de acasa.
Capital: Cine a fost primul client?
George Haber: Compania Cirrus Logic care facea cartele grafice si face si astazi chipuri pentru audio. Primul proiect l-am vindut cu un sfert de milion de dolari. Asta se itimpla i 1993. Cu banii astia am ajuns sa ne permitem 40 de angajati, sa dezvoltam ideea si sa semnam contracte cu companii mari, precum Hitachi, Intel si Compaq. Pe scurt, dupa doi ani si jumatate aveam vinzari de opt milioane de dolari pe an.
Capital: Cum ati vindut CompCore?
George Haber: La tirgul de tehnica de calcul Comdex din Las Vegas, Andy Grove, presedintele Intel, a demonstrat cu ajutorul tehnologiei produse de noi ca se poate face DVD playback pe masinile Intel. Am semnat un contract cu Intel, Compaq si Microsoft si CompCore a devenit foarte cunoscuta. Am primit o oferta de preluare din partea companiei Zoran Corp, un producator de cipuri de DVD.
Capital: Care a fost cea mai mare realizare a CompCore?
George Haber: Software-ul dezvoltat de noi de DVD si MPEG era al treilea cel mai bine vindut program i Japonia.
Capital: Cu cit ati vindut CompCore?
George Haber: Zoran ne-a platit 60 de milioane de dolari pentru CompCore, bani pe care i-am impartit cu toti angajatii companiei.
Capital: Care a fost cea de-a doua companie pe care ati fondat-o?
George Haber: A doua companie a fost GigaPixel. in aceasta afacere am dezvoltat un prototip pe care l-am oferit spre a fi produs altor companii. Pentru fiecare produs – chip – vindut, primeam un procent, un dolar, sa zicem. Am realizat o noua tehnologie video, prin care imaginile create pe computer sunt mult mai bune calitativ si am vindut licenta multor companii, printre altele Microsoft-ului.
Capital: Cum s-a dezvoltat GigaPixel?
George Haber: in trei ani de zile ajunsesem sa avem peste 50 de angajati si am primit o noua propunere de cumparare din partea companiei 3dfx.
Capital: Cu ce suma s-a vindut
GigaPixel si cind?
George Haber: 186 de milioane de dolari, i martie 2000.
Capital: Care este urmatorul proiect?
George Haber: Dupa parerea mea, noua tehnologie a telefoniei celulare 3G va ilocui computerele si toate celelalte mijloace de comunicatie. Vrem sa facem i Rominia o companie care sa produca circuite integrate si software pentru acest domeniu.
Capital: Care sunt concurentii dvs. pe aceasta piata?
George Haber: Intel, Motorola, Qualco
Capital: De ce ati venit i Rominia?
George Haber: Caut oameni de afaceri si companii interesate sa mi se alature i aceasta afacere.
Capital: Considerati ca mai aveti loc pe aceasta piata?
George Haber: Vom concura cu mari companii, dar nu mi-e frica de acest lucru.
Capital: Cit aveti de gind sa investiti i aceasta noua afacere?
George Haber: Vom porni de la un capital de cinci milioane de dolari. Pe parcurs de sase pina la noua luni, avem de gind sa mai aducem investitii de 15 pina la 20 de milioane de dolari, poate chiar mai mult.
Capital: Cind preconizati ca va aparea pe piata acest nou produs?
George Haber: Standardul va fi lansat pe piata la iceputul lui 2002. Pe parcursul anului 2001 se vor face testele de verificare a produsului.
Capital: De fapt, la ce va folosi acest produs?
George Haber: Platformele de transmitere a mesajelor, de comunicare itre oameni, sunt astazi computerele si televiziunea. Eu cred ca i viitor, suportul principal pentru aceasta vor fi telefoanele mobile cu capabilitati de mesaje digitale, voce si mesaje vizuale.
Capital: Ce ati facut de cind sunteti i Rominia?
George Haber: Am discutat cu specialisti si companii care sunt interesate sa se implice i dezvoltarea acestui proiect. Vreau sa formez o echipa de oameni care vor itr-adevar sa munceasca alaturi de mine si sa faca bani, si cind voi realiza acest lucru, o sa deschidem o sucursala aici.
Capital: Va ginditi sa extindeti afacerea si i alte tari?
George Haber: Daca lucrurile vor merge bine, probabil ca da. in Rominia va fi centrul european si, poate, vom deschide o sucursala si i Japonia, unde sa fie centrul asiatic al companiei.
Capital: Ce sperati sa gasiti i Rominia?
George Haber: Eu nu caut idei sau afaceri. Eu vreau sa creez valoare. Caut oameni care sa implementeze si sa dezvolte ideile mele.
Capital: Cu cit aveti de gind sa va platiti oamenii din Rominia?
George Haber: Din punctul de vedere al salariului, intentionez sa ofer mai mult decit se plateste de obicei. Eu nu caut mina de lucru ieftina, ci oameni eficienti.
Capital: Ce fel de oameni cautati?
George Haber: Experti cu o atitudine pozitiva, care nu se sperie de munca si vor sa reuseasca cu orice pret. Vor fi bine platiti, dar trebuie sa munceasca serios.
Capital: Totusi, de ce ati ales Rominia pentru a investi si nu India, sa zicem?
George Haber: Rominii sunt foarte buni profesionisti, pentru mine totul este o afacere si nu sunt deloc sentimental. Am convins investitorii din America ca tara noastra este o oportunitate pentru aceasta companie. Bineiteles ca a contat foarte mult si faptul ca eu sunt nascut si am crescut i Rominia. Totusi business-ul e business, si am hotarit sa vin i tara pentru ca am convingerea ca rominii vor face treaba buna. Sunt sigur ca daca aceasta companie va avea succes, americanii si toata lumea vor veni sa investeasca i Rominia.     
Carte de vizita
in 1975 a plecat i Israel. Pe atunci tara noastra beneficia din partea americanilor de clauza natiunii celei mai favorizate. De origine evreu, George Haber a plecat i Israel pentru a urma cursurile unei facultati de electronica. L