Despre plecarea lui George Maior de la Washington să vorbea încă de anul trecut. Și este extrem de probabil ca acest lucru să se fi decis atunci, decretul semnat de președintele Klaus Iohannis fiind doar ultima parte a procesului de înlocuire a ambasadorului României.
Potrivit procedurilor diplomatice schimbarea unui ambasador este un proces care nu se desfășoară în câteva săptămâni, are o durată de 6-9 luni, în funcție de importanța țării. Fiind vorba de Statele Unite ale Americii este de presupus că autoritățile americane, respectiv Departamentul de Stat și Casa Albă și-au dat deja acceptul pentru înlocuitorul lui George Maior. În toată această perioadă, George Maior a realizat vizite de rămas bun pentru a mulțumi partenerilor cu care a colaborat în lungul mandat pe care l-a avut în capitala Statelor Unite ale Americii.
În acest material o să punem în discuție doar mandatul său în capitala de malul Potomacului, pentru că orice altă abordare ar presupune cu totul alt ton.
Klaus Iohannis l-a numit pe George Maior în calitatea de ambasador al României în Statele Unite ale Americii pe 29 iunie 2015, mandatul finalizându-se pe 22 februarie 2021. Înainte de a ajunge în SUA, George Maior a fost timp de opt ani șeful Serviciului Român de Informații.
George Maior a fost un ambasador bun. Colaborarea dintre România și Statele Unite ale Americii a crescut în mod constant. Klaus Iohannis s-a întâlnit de două ori cu președintele SUA, Donald Trump.
Contestațiile pe care le-a avut la debutul carierei sale de ambasador, în principal din partea unor membri ai minorității românești din America, s-au estompat.
George Cristian Maior a fost decorat cu Ordinului Național „Steaua României”, cea mai înaltă distincție acordată de statul român, în ziua în care SRI și-a prezentat bilanțul pe 2012. De asemenea, el a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios”, cu însemn de cavaler.
În 2017, Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu „Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii.
În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul „Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de președintele Franței.
Multe decorații pentru serviciu credincios.
Cine îi va lua locul? Zvonurile o dau ca sigură pe Ana Birchall, un personaj care și-ar dori extrem de mult această poziție. În timpul guvernării Ponta, din aprilie 2014 Ana Birchall a fost înalt reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene și parteneriatul cu SUA. Din 4 ianuarie 2017 până în luna iunie a aceluiași an, a ocupat funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu și, între 9 și 23 februarie 2017, a asigurat interimatul postului de ministru al justiției după demisia lui Florin Iordache în urma protestelor generate de promovarea unei ordonanțe de urgență ce decriminaliza unele fapte de corupție. Între 24 aprilie 2019 – 4 noiembrie 2019 a ocupat funcția de ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă. Deși nu a fost în capul listei s-ar putea ca soarta să o ajute pentru că…
Un alt diplomat era alesul lui Klaus Iohannis. Este vorba despre Bogdan Aurescu, ministrul de externe al multor guverne liberale. Numai că surse din diplomație susțin că acesta a refuzat oferta președintelui României, fiind mult mai interesat de poziția de ministru de externe, decât de un „exil aurit”. Mai ales că ambițiile lui Bogdan Aurescu sunt mult mai mari.
Klaus Iohannis insistă. Cine va fi câștigătorul? Un al treilea…