George Niculescu, despre a cincea perioadă de reglementare

Luni, pe data de 27 mai, George Niculescu a participat la cea de-a șasea ediție a Forumului Energiei.

„Din perspectiva autorităţii, trebuie să vă spun că nu vom aplica niciun fel de nouă metodologie (în a 5-a perioadă de reglementare – n.r.) fără să epuizăm toate pârghiile de dialog cu industria. Fac lucrul acesta de când am preluat mandatul.

Nu lucrăm cu uşile închise, ci autoritatea de reglementare este pe fiecare domeniu în parte în direct dialog cu cei interesaţi dacă vorbim de la prosumator, regulament de racordare, rată de rentabilitate. Suntem în permanent dialog cu cei implicaţi şi cei afectaţi de ceea ce reglementăm. Discuţiile merg bine, spun eu. Evident că nu toată lumea o să fie mulţumită de această perioadă a cincea de reglementare.

Este greu să mulţumeşti pe toată lumea când ai de luat o hotărâre atât de importantă. Important este să menţinem un echilibru, între nevoia de investiţii pe care o are reţeaua de distribuţie, indiferent de zona de distribuţie despre care vorbim, şi prosumatori, în creştere de la lună la lună faţă de faţă de februarie. În martie aveam cu 4.150 de prosumatori mai mult racordaţi la reţea, în total fiind 121.304, la 31 martie”, a declarat el.

Oficialul ANRE a afirmat că comunitățile trebuie integrate în sistemul energetic. Iar acest lucru se va realiza prin intermediul operatorilor de distribuție.

„Racordările prosumatorilor nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuţie şi toate lucrurile acestea trebuie rezolvate şi trebuie prinse în noua perioadă de reglementare. Din punctul meu de vedere, distribuţia de energie electrică nu trebuie să îl coste pe consumator mai mult decât energia electrică în sine.

Nu cred că este firesc să plătim pe distribuţie mai mult decât plătim pe marfă. Vom găsi o variantă prin care rata de rentabilitate propusă de către ANRE să fie una cât mai aproape de nevoia de investiţii a operatorilor de distribuţie.

Vedem că reţeaua de distribuţie este bidirecţională. Vorbim de producerea energiei electrice foarte aproape de locul de consum şi vedem rolul foarte activ al prosumatorilor, comunităţilor de energie, noi actori pe care trebuie să-i integrăm în sistemul energetic.

Lucrurile acestea se vor face prin operatorii de distribuţie, deci în niciun caz nu vom fi o oprelişte în calea investiţiilor, aşa cum am declarat-o în mai multe rânduri. Cred că soluţia sănătoasă pentru orice ieşire dintr-o situaţie de criză reprezintă investiţiile”, a spus acesta.

Grigore Niculescu
George Niculescu / SURSA FOTO: ANRE

Anul 2024 este un an de tranziție de la a patra la a cincea perioadă de reglementare pentru activitatea de distribuție a energiei electrice, iar cea de-a cincea perioadă de reglementare va fi valabilă pentru intervalul 2025 – 2030.

Specialiști din domeniul energetic, alături de reprezentanți ai autorităților, participă luni la cea de-a 6-a ediție a evenimentului „Forumul Energiei”, organizat de publicația Financial Intelligence.

Proiectul de la Iernut va începe să genereze energie electrică până la finalul anului

În cadrul aceluiași eveniment, Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, a vorbit despre proiectul de la Iernut. Fostul ministru spune că primii megawați de energie electrică vor fi produși până la 31 decembrie 2024.

La Iernut, proiectul va genera primii megawați de energie electrică până la 31 decembrie 2024, a declarat președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților.

Virgil Popescu a afirmat că, până la sfârșitul anului 2025, la Mintia va fi operațională cea mai avansată centrală de producere a energiei electrice, alimentată cu gaz natural.

Popescu a relatat că proiectul de la Iernut a fost rezultatul unor negocieri intense cu partea spaniolă și Guvernul spaniol, pentru reactivarea lucrărilor la șantierul respectiv. El a menționat că s-a reușit renegocierea contractului cu Romgaz și identificarea tuturor condițiilor necesare pentru a produce primii megawați de energie electrică la Iernut până la 31 decembrie 2024.

Referitor la proiectul Termocentralei de la Mintia, Popescu a subliniat că este deosebit de important pentru el. El a precizat că termocentrala, închisă cu aproximativ trei ani în urmă, a fost achiziționată de un investitor, iar primele turbine Siemens Energy au fost aduse deja la șantier. Mai multe puteți citi aici.