"Cer ajutorul vostru. Îl cer de la toate partidele dar din nou vom fi cei care vor purta povara acestei decizii", le-a declarat Papandreou reprezentanţilor partidului de guvernământ din Grecia, PASOK.
Premierul a respins orice sugestie că Grecia va fi forţată să renunţe la euro, ca rezultat al crizei, care a lăsat Atena dependentă de sprijinul extern, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, şi a apelat la partenerii europeni pentru ajutor.
Joi Parlamentul Greciei urmează să voteze măsurile de austeritate, ce includ majorări de taxe, reducerea salariilor în sectorul public, concedieri în rândul angajaţilor de la stat şi schimbarea reglementărilor privind concedierile colective.
Sindicatele încep miercuri o grevă generală de 48 de ore pentru a protesta împotriva acestor măsuri.
După ce a terminat săptămâna trecută examenul trimestrial al conturilor Greciei, troika creditorilor a anunţat că Grecia a acceptat să adopte măsuri suplimentare în valoare de cinci miliarde de euro pentru a reduce deficitul. Cu toate acestea, Matthias Mors, reprezentantul Comisiei Europene în fruntea troika UE-BCE-FMI, a apreciat că această politică dictată de UE şi FMI nu a luat în calcul agravarea recesiunii care afectează Grecia din 2008. Conform celor mai recente estimări, PIB-ul Greciei se va contracta cu 5,% în 2011 şi cu 2,5% în 2012, urmând să revină pe creştere în 2013.
Troika UE-BCE-FMI urmează să-şi prezinte raportul cu privire la Grecia până la data de 24 octombrie, înainte ca UE să ia o decizie cu privire la vărsarea celei de a şasea tranşe din acordul de împrumut acordat Greciei în 2010, vital pentru a evita intrarea Greciei în faliment.
Sursa: Agerpres