Transportul energiei, mai scump decât energia în sine

George Sergiu Niculescu a spus că un consumator casnic din Dobrogea plătește 300 de lei pentru distribuție. Iar acesta este un cost mai ridicat decât prețul energiei electrice în sine.

„Prețul transportului e mai scump decât marfa în sine. Trebuie găsit un echilibru în această situație”, a spus președintele ANRE.

De asemenea, potrivit lui George Sergiu Niculescu, la 31 ianuarie, în România existau 110.000 de prosumatori conectați la rețele. Într-o lună, numărul acestora a crescut la 114.000 de prosumatori. Iar dacă acest ritm se menține, până la sfârșitul anului, țara noastră ar putea ajunge la 200.000 de prosumatori.

Pare că prețurile vor scădea

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că „ne pregătim să optimizăm compensarea și se pare că prețurile vor scădea inclusiv prin reducerea prețurilor pentru gaze și curent electric.”

„Din fonduri nerambursabile România susține construcția a circa 9.000 sau 10.000 de gigawati și vom investi peste un miliard de euro în sistemul de distribuție și transport al energiei, acum aflat într-o poziție precară”, a declarat el.

În plus, România se concentrează și pe dezvoltarea capacităților de stocare a energiei. Țara noastră are ca obiectiv realizarea a cel puțin 4.000 de megawați, jumătate în hidrocentrale și jumătate în baterii. Cu toate acestea, potrivit ministrului Energieo, o problemă majoră a României este lipsa companiilor specializate în proiectarea acestor capacități.

Cu toate acestea, progresul în ceea ce privește stocarea în baterii este în faza finală, cu discuții despre alocarea a câtorva sute de milioane de euro prin Fondul de Modernizare pentru această inițiativă.

Ministrul Energiei a adăugat că legea privind energia eoliană offshore a fost adoptată de Senat și se află în prezent la Camera Deputaților. Potrivit estimărilor, România dispune de un potențial de 76 de megawați în acest domeniu. Dintre aceștia, între 20% și 39% pot fi eficient valorificați.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

La câți prosumatori va ajunge România până la finalul lui 2024

George Sergiu Niculescu, președintele ANRE, a afirmat că până la sfârșitul acestui an este de așteptat să existe aproximativ 200.000 de prosumatori, având în vedere ritmul actual de creștere. În prezent, numărul acestora crește cu aproximativ 4.000-5.000 de prosumatori pe lună.

Acesta sugerează că atât cetățenii români, cât și companiile în general, își iau în considerare această măsură pentru eficiență energetică.

„La 31 decembrie 2023 erau 110.355 prosumatori racordaţi la reţele, în total 1.442 de megawaţi. Dintre aceştia, 95.205 erau persoane fizice, iar 15.150 persoane juridice. Vedem că şi persoanele juridice au apetitul pentru a deveni prosumatori.

După o lună, la 31 ianuarie 2024, avem 114.109 prosumatori, cu aproximativ 4.000 mai mulţi – şi 1.502 megawaţi, reprezentând o creştere de 50 de megawaţi, 98.203 persoane fizice şi 15.906 persoane juridice. Dacă se menţine ritmul acesta de creştere, de 4.000-5.000 prosumatori pe lună, până la sfârşitul anului atingem cifra de 200.000 prosumatori, o cifră considerabilă”, a menţionat acesta, la Energy Forum Ediţia a XI-a: „Tranziţia către o Românie verde, provocările momentului”.

Președintele ANRE a subliniat că această direcție demonstrează interesul atât al românilor, cât și al companiilor în general, pentru măsurile de eficiență energetică.

„Prosumatorii trebuie să vadă această măsură de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperişul caselor, clădirilor, ca o măsură de a-şi reduce cheltuielile cu energie electrică”, a afirmat el.