George Simion este anchetat de Parchetul General

Liderul AUR, George Simion, este anchetat de Parchetul General pentru instigarea la fasificarea semnăturilor pentru depunerea candidaturii independente a lui Silvestru Șoșoacă la alegerile europarlamentare din acest an, ce vor avea loc duminică, 9 iunie 2024.

Parchetul General a anunțat deja ancheta, fără a preciza însă nume. Potrivit unor surse citate de G4Media, omul vizat de anchetă este George Simion. Este așteptat miercuri, 5 iunie 2024, la audieri.

„Eu nu sunt lider extremist, iar procurorii nu mi-au transmis nimic până la această oră. Zeci de apropiaţi de-ai mei şi membri din echipa de campanie sunt citaţi ca martori pentru azi şi zilele următoare şi puşi să dea declaraţii despre mine!

Motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citaţi pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiţia electorală. Martorii sunt întrebaţi cu insistenţa despre preşedinte partidului, George Simion”, a declarat Simion pentru News.ro după aflarea acestor informaţii.

Silvestru Șoșoacă a fost săltat de acasă

Informația respectivă a apărut în spațiul public, la scurt timp după ce Silvestru Șoșoacă a fost săltat de acasă. El ar fi fost luat pe sus de procurorii români și dus la audieri legate de candidatura sa la alegerile europarlamentare.

Silvestru Șoșoacă a fost ridicat de la domiciliul său, în baza unui mandat de aducere, și dus la Parchetul General. Acolo, el va fi interogat în legătură cu semnăturile adunate pentru a putea participa ca și candidat independent la alegerile europarlamentare. Procurorii s-ar fi autosesizat în legătură cu infracțiunea de fals în semnături.

Silvestru Șoșoacă
SURSA FOTO: Facebook, Silvestru Șoșoacă

Ce reguli trebuie să respecte partidele politice în timpul campaniei electorale?

Pe data de 10 mai 2024, a început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale. Vor avea loc simultan pe 9 iunie 2024. Campania electorală va continua până pe 8 iunie 2024, la ora 07:00, cu excepția mediului audiovizual, unde se va încheia cu o zi mai devreme, pe 7 iunie 2024, la aceeași oră.

Se recomandă competitorilor electorali să adopte un discurs echilibrat și sincer în această perioadă. Ar trebui să evite distorsionarea sau manipularea informațiilor. Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, școli și universități în timpul desfășurării cursurilor.

În România, au fost introduse noi reguli pentru campania electorală. Potrivit legislației actuale, candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor care fac parte din minoritățile naționale și participă la alegeri, precum și cetățenii, au dreptul să-și exprime liber opiniile prin diverse mijloace, cum ar fi mitingurile, adunările publice, televiziunea, radio-ul, presa și alte mijloace de comunicare în masă.

Candidaților li se asigură, fără discriminare, spații adecvate pentru a se întâlni cu alegătorii. Spațiile pot fi amplasate în sediul primăriei, școli, universități, case de cultură, cămine culturale și cinematografe, pe baza unor înțelegeri privind costurile de întreținere.