Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) l-a atacat pe Raed Arafat din cauza proiectului de lege prin care asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
George Simion este de părere proiectul de act normativ este unul „cu dedicaţie pentru Raed Arafat”. Preşedintele AUR a arătat după dramele din Munţii Apuseni, Siutghiol şi Colectiv, după incendiile din spitalele româneşti şi după numeroase alte episoade tragice în care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi-a arătat neputinţa,
„Arafat are tupeul să vină acum şi să ceară subordonarea întregului sistem al medicinei de urgenţă. Un tupeu care se bazează pe ceva: pe protecţie politică. În loc să-i fie făcut vânt din sistem acestui incompetent notoriu, nişte şmecheri din politică îl ţin în spate şi împart cu el beneficiile”, a spus preşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat de presă.
AUR: Este nefirească tendinţa de subordonare faţă de DSU
Claudiu Târziu, care este liderul grupului parlamentar AUR din Senat, consideră că asistenţa medicală de urgenţă ar trebui să ţină de Ministerul Sănătăţii şi nu să fie subordonată DSU. În opinia sa, miza o constituie bugetul anual de aproximativ 2 miliarde de lei pe care l-ar avea la dispoziţie medicina de urgenţă.
„Este nefirească tendinţa de subordonare faţă de DSU, căci ar trebui ca UPU să ţină de Ministerul Sănătăţii, deci de spitale. În joc se află şi o miză financiară foarte mare. Medicina de urgenţă are un buget anual de aproximativ două miliarde de lei. DSU realizează zeci de proceduri de achiziţii publice majore şi am văzut în perioada pandemiei cât de temeinice au fost ele”, a susținut Claudiu Târziu.
El a arătat că practic, numai dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în perioada pandemiei, concluzia nu poate fi decât una singură.
„Coordonarea unei activităţi medicale trebuie să revină Ministerului Sănătăţii, iar măsurile de sănătate publică trebuie adoptate tot de Ministerul Sănătăţii”, precizează Târziu.
Demisia sau demiterea lui Raed Arafat din funcţia de „reprezentant al DSU” este o chestiune de urgenţă naţională, a mai spus sursa citată.
Motivele pentru care medicina de urgență ar trebui să facă parte din structura MAI
Raed Arafat a spus, miercuri, care sunt motivele pentru care medicina de urgență ar trebui să facă parte din structura MAI, nu din cea a Ministerului Sănătăţii.
“Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș. În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș. Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990.
Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicareas MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a precizat Raed Arafat.