Potrivit lui George Simion, România are prea multe instituţii, prea multe legi şi "un hăţiş birocratic" care împiedică poporul român "să respire".
România are prea multe instituții și prea multe legi
George Simion a declarat vineri, pe data de 8 decembrie, că România are prea multe instituţii, prea multe legi/ „un hăţiş birocratic”. Potrivit liderului AUR, acest lucru împiedică poporul român „să respire”.
Politicianul a spus că „este nevoie să mai tăiem din instituţii, este nevoie să mai tăiem din legi, este nevoie să mai tăiem şi din primari”.
„Sunt prea mulţi, 3.300, mult prea mulţi. 1.141 este propunerea pe care noi o facem. Vă punem la dispoziţie documentele care stau la baza acestei propuneri, dar înainte de a ne grăbi să tăiem din primari trebuie să tăiem din parlamentari.
Trebuie să revenim la democraţie şi în România, şi la Bruxelles, şi oriunde în lumea liberă, pentru că noi doar aparent, în 1989, am avut o schimbare de regim şi astăzi vin unii şi alţii şi încep să ne spună ce avem voie să vorbim, în timpul pandemiei de exemplu, şi ce nu avem voie să vorbim şi ce e bine să spui când ai în faţa ta un corp de 800 de aleşi locali”, a declarat el la Forumul Aleşilor Locali „Redefinirea Administraţiei Publice locale – Eficienţă, Transparenţă, Inovaţie”, de la Palatul Parlamentului.
Se impun noi reguli pentru țările Uniunii Europene?
Liderul AUR a spus că tocmai s-a întors de la Bruxelles, unde „un corp de birocraţi” a început „pe modelul sovietelor şi pe modelul comisarilor sovietici” să dicteze şi să impună noi reguli pentru ţările membre ale Uniunii Europene.
Acesta a dat drept exemplu modificarea tratatelor care stau la baza Uniunii Europene.
„Am în mână Constituţia României, o Constituţie pe care noi, aici, în Parlament, dumneavoastră, la preluarea mandatelor, împreună cu Biblia, în mare majoritate dintre noi, jurăm. Ne confruntăm la Bruxelles, la Strasbourg şi în instituţiile europene cu o birocraţie nealeasă care ar vrea să anuleze suveranitatea Constituţiilor naţionale şi ar vrea să mute din zona locală, din zona comunităţilor, din zona statelor membre ale UE decizia către centru. (…) Astăzi avem nevoie de mai multă descentralizare”, a spus el.
George Simion a discutat cu mai mulți europarlamentari despre reorganizarea administrativ teritorială a României
Liderul AUR a afirmat, de asemenea, că la întoarcerea de la Bruxelles, în avion, a avut discuţii cu europarlamentari de la toate partidele despre necesitatea reorganizării administrativ teritoriale a României, potrivit Agerpres.
„Noi am venit în programul de guvernare cu o variantă în care reducem două treimi din instituţiile de la nivel local şi de la nivel central. (…) Trebuie să avem mai puţini primari, mai puţini parlamentari, mai puţini secretari de stat. (…) 50 de secretari de stat este un număr suficient pentru a conduce o ţară ca România”, a spus acesta.
Vom avea mai puține județe în România?
Nu este prima dată când se vorbește despre o reorganizare administrativ teritorială a României. Luna trecută, specialiștii din mediul de afaceri și academia românească au propus un plan amplu în acest sens. Se ia în considerare trecerea de la actualul număr de 41 de județe la doar 15.
Reorganizarea va fi însoțită de o redefinire a statutului comunelor și orașelor în funcție de numărul de locuitori.
Această inițiativă are ca scop principal:
- reducerea cheltuielilor la buget
- eliminarea redundanțelor
- eficientizarea administrației publice
Prin diminuarea numărului de județe, se estimează că se va reduce și numărul de instituții și angajați din administrație. Acest lucru va contribui la o gestionare mai economică a resurselor financiare. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.