Într-o declarație recentă, George Simion a criticat actuala politică fiscală a guvernului, afirmând că firmele românești sunt impozitate cu 3% pe cifra de afaceri, un nivel de impozitare de șase ori mai mare decât cel aplicat companiilor străine.
Această diferență semnificativă a stârnit dezbateri și neliniști în rândul mediului de afaceri din România.
George Simion critică dur Guvernul condus de Marcel Ciolacu
Simion a adus acuzații de „disperare, incompetență și impotență” la adresa guvernului condus de Marcel Ciolacu, subliniind faptul că recent, guvernul a retras un pachet fiscal-bugetar care urma să intre în vigoare.
Această retragere a fost interpretată ca un semn de instabilitate și lipsă de coerență în politicile guvernamentale.
În acest context, liderul AUR a propus anularea impozitării de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele românești, argumentând că această măsură ar aduce o mai mare echitate fiscală.
De asemenea, Simion a sugerat o campanie de susținere a producătorilor și comercianților locali, încurajând cumpărarea produselor românești.
„Noi am avertizat de când s-au adoptat acele măsuri financiar-bugetare că nu vor face decât să creeze panică. Am spus de atunci că se limitează numerarul. Domnul Ciolacu, inclusiv duminică a ieşit să spună că AUR este tinichea şi că promovăm teoria conspiraţiei. Ieri, i-a dat Dumnezeu gândul cel bun.
Acum e momentul să insistăm mai mult şi să să cerem anularea impozitării de 3% pe cifra de afaceri, cum vrea domnul Ciolacu pentru firmele româneşti, când pentru marile companii, pentru multinaţionale există o formulă de calcul care nicidecum nu rezultă în 1%, undeva la 0,5%.
Dacă ne uităm bine, vedem că firmele româneşti plătesc de şase ori mai mult decât companiile străine, ceea ce nu este normal. De aceea am venit şi cu o campanie pe care o avem în derulare, cumpărăm de la români, cumpărăm de la ţăranul român, din gospodăriile ţărăneşti, cumpărăm mai bine de la un vânzător de la colţul străzii decât să trimitem banii prin Austria, Belgia, Olanda sau prin alte părţi”, a declarat liderul AUR, citat de Agerpres.
Probleme de structură în Administrația Publică
O altă problemă ridicată de Simion este numărul crescut de angajați la stat, susținând că există 500.000 de bugetari în plus care nu contribuie la domenii esențiale ale economiei.
Acest surplus de personal în administrația publică este considerat un factor ce contribuie la ineficiență și la cheltuieli bugetare excesive.
Simion a exprimat îndoieli că reducerile bugetare promovate recent de guvern vor reuși să reducă deficitul, sugerând că sunt necesare măsuri mai substanțiale și mai bine gândite pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.
„Nu au anunţat că taie cei 200 de secretari de stat pe care România îi are. Noi venim cu o propunere de maxim 50 de secretari de stat şi maxim 12 ministere, tăierea a două treimi din instituţiile actuale, pentru că sunt mult prea multe. Pe un antreprenor român îl calcă 44 de instituţii. Mult prea multe. Trebuie comasate. La fel ca şi primăriile.
Lăsăm primăriile ca sediu de desfăşurare a activităţii, dar nu vom avea primar, viceprimar şi consiliul local dacă nu avem 5.000 de locuitori. Lucrul acesta de fapt va reduce cheltuielile bugetare. Critic mărirea taxelor incluse în acelaşi pachet, pentru că taxe mai mari înseamnă încasări mai puţine la buget”, a explicat el.
Dezbaterea fiscală din România se află într-un moment critic, cu discrepanțe semnificative între impozitarea aplicată firmelor românești și companiilor străine.
Criticile aduse de George Simion guvernului reflectă o nevoie urgentă de reformă fiscală și administrativă, pentru a asigura un mediu de afaceri echitabil și o administrare eficientă a resurselor statului.
Miercuri seară, pe data de 8 noiembrie, George Simion a fost prezent la Focșani, alături de Caravana AUR „Patrioţi în Europa”.
Aceștia au prezentat electoratului din Vrancea propunerile partidului pentru alegerile europarlamentare din primăvară.