"Criza se derula lent însă Brexit o va accelera. Este posibil să întărească trendurile deflaţioniste predominante", a spus George Soros, într-o intervenţie în Parlamentul European.
Soros, renumit pentru că în 1992 a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină, a avertizat înainte de Referendumul de săptămâna trecută că lira sterlină s-ar pute deprecia cu peste 30% dacă Marea Britanie va vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Imediat după anunţarea rezultatelor Referendumului, la care 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexit, lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani.
"Ceea ce era ipotetic a devenit foarte real. Lira s-a prăbuşit. Scoţia a ameninţat cu independenţa iar unii dintre oamenii obişnuiţi care au sprijinit campania ?Leave' au început să-şi dea seama că se confruntă cu un viitor foarte sumbru. Chiar şi liderii campaniei ?Leave' au revenit asupra declaraţiilor făcute înainte de referendum", a spus Soros.
Potrivit miliardarului, zona euro a rămas în urma altor regiuni ale lumii în ceea ce priveşte revenirea după ultima criză financiară din cauza politicilor fiscale restrictive iar în prezent trebuie să facă faţă unei încetiniri inevitabile. "Ortodoxia politicienilor germani stă în calea singurul răspuns eficient: un buget al zonei euro care să poată adopta măsuri contraciclice", a spus George Soros.
Pe lângă criza financiară, Soros a apreciat că al doilea pericol care a înrăutăţit efectele Brexit are legătură cu creşterea ameninţărilor militare la care este expusă UE, care ar putea agrava şi criza migratorie.
AGERPRES