"Îl admir pe cancelarul Merkel pentru capacitatea sa de leadership. Dar din nefericire, ea conduce Europa într-o direcţie greşită", a declarat Soros în interviul publicat duminică de Der Spiegel şi preluat de AFP.

Soros crede că ar fi mai potrivit ca statele europene aflate în criză să fie reanimate cu injecţii de capital, în loc ca guvernele să fie obligate să facă economii. ‘În caz contrar, se vor repeta greşelile care au împins America în 1929 în cea mai mare criză economică. Or tocmai acest lucru nu-l pricepe Angela Merkel’, a spus Soros.

Confruntat cu criza din 1929 din SUA, preşedintele Franklin Roosevelt a lansat în 1933 ‘New Deal’, o politică inspirată de economistul britanic John Keynes şi marcată de reforma sistemului bancar şi lansarea de mari lucrări pentru relansarea economiei americane, aflată în recesiune.

Potrivit săptămânalului german, Soros nu împărtăşeşte nici ideea de a implica Fondul Monetar Internaţional în gestionarea crizei. Europa ar trebui să fie în stare să-şi rezolve singură problemele’, consideră miliardarul american.
Soros este de părere că a fost o greşeală să se acorde credite Greciei doar în schimbul achitării unor dobânzi ridicate. ‘Din acest motiv această ţară nu mai poate fi salvată astăzi, şi i s-ar întâmpla acelaşi lucru şi Italiei dacă am încorseta acest stat în cămaşa de forţă a plăţii unor dobânzi violente’, avertizează el.

Sursa: Agerpres