Trăim vremuri tulburi, se întâmplă prea multe lucruri prea repede, iar oamenii sunt confuzi, transmite miliardarul George Soros. El aduce aminte că istoricul economic de la Universitatea Columbia, Adam Tooze, a popularizat un cuvânt pentru situația aceasta, numind-o „policriză”.

Policriza are mai multe surse

Potrivit lui Soros, principalul factor al policrizei este inteligența artificială, urmată apoi de schimbările climatice și războiul din Ucraina.

„În opinia mea, principala sursă a policrizei care afectează lumea de astăzi este inteligența artificială. Schimbările climatice vin pe locul doi, iar invazia rusă din Ucraina se califică drept a treia. Lista este mult mai lungă, dar mă voi concentra pe acestea trei. Acest lucru ar trebui să ajute la reducerea confuziei”, a scris el într-un editorial.

El spune că Inteligența Artificială (AI) a șocat lumea atunci când Microsoft a pus ChatGPT la dispoziția publicului în mod gratuit prin intermediul unei companii asociate numită OpenAI. În opinia sa, ChatGPT a reprezentat o amenințare existențială pentru modelul de afaceri al Google, care a intrat în forță pentru a lansa un produs concurent cât mai curând posibil.

La scurt timp după aceea, Geoffrey Hinton, considerat în general părintele inteligenței artificiale, a demisionat de la Google pentru a putea vorbi deschis despre riscurile reprezentate de noua tehnologie. Revenind asupra poziției sale anterioare, acesta a avut o părere foarte proastă despre AI, spunând că ar putea distruge civilizația actuală.

„Eu am crescut înainte de a fi inventată AI. Asta m-a făcut să cred foarte mult în realitate. Mi-am dat seama de la o vârstă relativ fragedă cât de dificil este să înțeleg lumea în care m-am născut și am privit realitatea pentru a-mi oferi o îndrumare morală.

Noi, ființele umane, suntem atât participanți, cât și observatori ai lumii în care trăim. În calitate de participanți, dorim să schimbăm lumea în favoarea noastră; în calitate de observatori, dorim să înțelegem realitatea așa cum este ea. Aceste două obiective interferează unul cu celălalt. Consider că aceasta este o perspectivă importantă care îmi permite să fac distincția între bine și rău”, transmite miliardarul.

AI trebuie reglementat la nivel global

George Soros este de părere că AI a distrus această schemă simplă, deoarece nu are absolut nimic de-a face cu realitatea. AI își creează propria realitate, iar atunci când această realitate artificială nu corespunde cu lumea reală – ceea ce se întâmplă destul de des – este respinsă ca fiind o halucinație, punctează el.

„Acest lucru m-a făcut să mă opun aproape instinctiv AI și sunt întru totul de acord cu experții care susțin că acesta trebuie reglementat. Dar reglementările trebuie să fie aplicabile la nivel global, deoarece stimulentul de a trișa este prea mare; cei care eludează reglementările obțin un avantaj nedrept”, explică Soros.

În acest context, Soros observă că, din nefericire, reglementările globale sunt imposibil de realizat, deoarece „lumea este dominată de un conflict între două sisteme de guvernanță diametral opuse. Acestea au viziuni radical diferite cu privire la ceea ce trebuie reglementat și de ce.”

„Mă refer la cele două sisteme de guvernare ca fiind societăți deschise și societăți închise. Definesc diferența dintre cele două în felul următor: într-o societate deschisă, rolul statului este de a apăra libertatea individului; într-o societate închisă, rolul individului este de a servi interesele guvernanților”, a explicat Soros.