În opinia lui George Soros, cauza principală a crizei este diferită de data asta. În 2008, a fost criza subprime din America. De data aceasta, este vorba despre China și forțele deflaționiste, iar situaţia se transmite în toată lumea.
"Este grav", a spus Soros. "Iar chinezii au lăsat să treacă prea mult timp pentru a aborda modelul de creştere care trebuia adoptat – investiții, exporturi şi producţie internă. În aceste condiţii, o aterizare dură este, practic, inevitabilă".
În opinia miliardarului american, China poate însă gestiona această problemă. „China are rezerve valutare de peste 3 trilioane de dolari”, a spus el. Problema este că problemele Chinei sunt transmise către restul lumii. "Este una dintre sursele de deflaţie", a spus Soros.
"Ai practic trei cauze majore. Una dintre ele este China, cealată problemă se referă la prețul petrolului și a materiilor prime, iar a treia problemă este devalorizarea competitivă", a adăugat Soros. "Le avem pe toate trei."
Deflaţia este un subiect fierbinte la Davos. Miliardarul Ray Dalio, meneger al unui cunoscut fond speculativ a menționat-o într-un interviu: "Cred că situația monedei din China este foarte importantă. Dacă există o slăbiciune valutară semnificativă pentru Yuan, acest fapt va însemna mai multă deflație importată și va face lucrurile mai dificile."
Soros a spus că sunt 80 de ani de când lumea s-a confruntat ultima dată cu un mediu deflaționist și lumea nu știe cum să se descurce cu o astfel de situaţie: "Niciunul dintre noi nu a trăit într-un mediu deflaţionist. Ultima dată când am avut o astfel de situaţie a fost în 1930. Noi pur și simplu nu știu cum să gestionăm o astfel de situaţie. Este un mediu diferit. Acum trebuie să-i facem faţă."
George Soros, acum în vârstă de 85 de ani, s-a retras din operaţiunile zilnice, în care este însă implicat fondul său speculativ gestionat de familia sa, Soros Fund Management. În prezent, miliardarul american este implicat în fundații şi proiecte filantropice.