Estimând nevoia unei asistenţe financiare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, bancherul american se declară pregătit să investească personal un miliard de dolari în Ucraina, în special în agricultură şi în proiecte de infrastructură. „Aceasta ar trebui să genereze profit”, de care să beneficieze fundaţia sa şi nu el personal, susţine omul de afaceri de origine maghiară naturalizat american.
„Ucraina apără Uniunea Europeană împotriva agresiunii ruse şi susţinerea dezvoltării sale sale l-ar slăbi pe preşedintele rus Vladimir Putin, a spus Soros într-un interviu publicat de cotidianul Der Standard.
„Occidentul poate să ajute Ucraina în îmbunătăţirea atractivităţii sale pentru investitori”, insistă George Soros. „Ar trebui să existe o asigurare de risc politic. Aceasta ar putea lua forma unei finanţări de tip mezanin la dobânzi europene, foarte apropiate de zero”, adaugă miliardarul.
Ucraina este în pragul falimentului. Datoria sa publică este de aşteptat să ajungă la 94% din PIB în 2015, sub efectele combinate ale unei recesiuni economice profunde, ale unei devalorizări record a monedei naţionale şi ale conflictului armat din estul industrial, unde armata guvernamentală se confruntă cu rebeli proruşi.
O analiză a grupului de investiţii ucrainean ICU prevede o revenire la creşterea economică în 2017 în Ucraina şi o scădere de 7,6% din PIB în acest an.