Finanțatorul liberal George Soros, fondatorul Open Society Foundations, nu renunță și relansează propunerea obligațiunilor perpetue pentru „a salva” Uniunea Europeană.

Intervievat de publicația „Il Sole 24 Ore” în varianta tipărită, magnatul maghiar atacă pe toată lumea, începând cu dușmanii săi vehemenți: președintele Statelor Unite, Donald Trump, liderul Ligii, Matteo Salvini, și premierul maghiar, Viktor Orban, pe lângă naționalismele care amenință Uniunea Europa și „societatea deschisă”.

Pledoarie pentru Europa unită

În ceea ce privește criza provocată de COVID-19, Soros nu are nicio îndoială: este „un eveniment fără precedent, care pune serios în pericol supraviețuirea civilizației noastre”.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, finanțatorul spune că este extrem de îngrijorat pentru viitorul său. Soluția, desigur, este Europa unită:

„Sunt foarte îngrijorat pentru supraviețuirea UE, deoarece este o uniune incompletă. Era în curs de finalizare, dar procesul nu s-a încheiat niciodată și acest lucru face ca Europa să fie vulnerabilă, nu doar pentru că este o uniune pe jumătate, dar și pentru că se bazează pe statul de drept. Mecanismele justiției sunt foarte lente, în timp ce amenințările precum coronavirusul circulă cu mare viteză”.

Soros spune că ceea ce pune viitorul Uniunii Europene în pericol este, fără îndoială, sentința de la Karlsruhe.

Bundesbank contestă politicile BCE

Așa cum a explicat „InsideOver”, în esență, Bundesbank nu va mai putea participa la programul de cumpărare a obligațiunilor de stat, dacă nu vor fi clarificări din partea BCE în termen de trei luni, declarând efectiv Quantitative Easing (QE) parțial „ilegală”.

În opinia lui George Soros, „sentința reprezintă o amenințare capabilă să distrugă UE ca instituție bazată pe statul de drept”.

Când a intrat în UE, observă magnatul, „Germania a fost de acord să respecte legea europeană. Dar hotărârea ridică o problemă și mai mare: dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile Curții Europene de Justiție, alte țări vor putea să facă același lucru?

Ungaria și Polonia pot să decidă dacă trebuie să respecte legislația europeană sau ceea ce este stabilit de instanțele respective? Această întrebare se referă la esența unirii, care este fondată pe statul de drept”.

Cauza lui Salvini atrage în continuare adepți

Nu pot lipsi, apoi, inevitabilele atacuri împotriva dușmanilor săi vehemenți:

Donald Trump „ar dori să acționeze ca dictator, dar nu o poate face, deoarece în Statele Unite este în vigoare o Constituție pe care oamenii o respectă încă și care îl va împiedica să facă anumite lucruri”.

Iar liderul Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini,”se mobilizează pentru a scoate Italia din euro și, de asemenea, din UE”.

Din fericire, explică Soros, „popularitatea sa personală a scăzut de când a părăsit Guvernul, însă cauza lui atrage în continuare adepți. Aceasta reprezintă o altă amenințare existențială pentru UE”.

Obligațiunile perpetue

Pentru a salva Uniunea Europeană, George Soros are propria sa propunere: obligațiuni perpetue.

„Am propus emiterea de obligațiuni perpetue de către UE, deși acum cred că ar trebui să fie numite „consols” (titluri de stat consolidate), deoarece cu acest nume obligațiunile perpetue au fost utilizate cu succes de Marea Britanie începând din 1751 și de către Statele Unite din anii 1870″, explică Soros în interviul acordat pentru cotidianul „Il Sole 24 Ore”.

Obligațiunile perpetue „au fost confundate cu Coronabondurile” pe care Consiliul European le-a respins – și, cu motive întemeiate, deoarece implică o mutualizare a datoriei acumulate pe care statele membre nu sunt dispuse să o accepte”, subliniază finanțatorul, potrivit Il Giornale.

Pompează bani în Italia

George Soros dovedește încă o dată că este interesat în mod deosebit de soarta Italiei.

După cum a ilustrat deja cotidianul „Il Giornale”, cartografierea finanțării cu care, prin intermediul Fundației „Open Society”, George Soros inundă Italia cu bani pentru a o modela după chipul și asemănarea sa, dezvăluie un proiect bine conceput care, dincolo de apărările convingătoare ale progresiștilor, riscă să submineze suveranitatea Italiei.

Între 2017 și 2018, potrivit anchetei publicate de agenția de presă „Adnkronos”, se vorbește despre peste opt milioane și jumătate de dolari plătiți în buzunarele acelor entități care au ca scop crearea unei societăți mai deschise și mai primitoare.