„Umanitatea a avut parte de pandemii din vremea ciumei bubonice. Erau destul de frecvente în secolul XIX, după care am avut gripa spaniolă la finalul Primului Război Mondial, care a avut loc în trei etape, a doua fiind cea mai periculoasă. Milioane de oameni au murit. Am avut și alte focare serioase, precum gripa porcină. E uimitor cât de nepregătite au fost țările pentru așa ceva”, a declarat omul de afaceri într-un interviu publicat de Project Syndicate.
„Nu ne vom întoarce unde eram când a început pandemia”
„Învățăm foarte repede și știm mult mai multe comparativ cu perioada în care a apărut virusul dar tragem într-o țintă în mișcare deoarece virusul se schimbă rapid. Va dura mult timp să creăm un vaccin. Până și după ce vom crea unul, va trebui să învățăm cum să îl schimbăm în fiecare an, pentru că virusul se va schimba. Asta facem cu vaccinul de gripă în fiecare an”, a adăugat acesta.
„Nu ne vom întoarce unde eram când a început pandemia. Asta e destul de sigur. În rest, nimic nu este sigur. Orice se poate schimba. Cred că nimeni nu știe cum va evolua capitalismul”, a declarat miliardarul.
„Conflictul dintre SUA și China complică lucrurile pentru că ar trebui să lucrăm împreună pentru a crea un vaccin împotriva COVID-19. Aparent nu putem lucra împreună pentru că deja ne întrecem să vedem cine va crea și utiliza vaccinul înaintea tuturor”, a spus George Soroș.
Vulnerabilitatea UE
„Sunt îngrijorat pentru supraviețuirea Uniunii Europene deoarece este o uniune incompletă. Era în proces de a fi creată. Procesul nu a fost niciodată completat și asta face ca Europa să fie extrem de vulnerabilă. O face mai vulnerabilă și decât Statele Unite nu numai pentru că este o uniune incompletă ci și pentru că este stabilită pe regula legii iar roțile justiției se mișcă încet, în timp ce amenințările precum COVID-19 se mișcă foarte repede. Asta creează o problemă pentru Uniunea Europeană”, a adăugat acesta.
„Nu mi se pare corect cum a fost tratată Italia, care era deja omul bolnav al Europei până să fie lovită cea mai lovită de COVID-19. Matteo Salvini agită ca Italia să părăsească UE. Din fericire, popularitatea lui a scăzut de când a părăsit Guvernul. Aceasta este încă o criză existențială pentru UE. Ce ar rămâne din Europa fără Italia, care obișnuia să fie țara cea mai Pro-UE? Italienii au avut mai multe încredere în Uniunea Europeană decât în propriul Guvern dar au fost tratați prost în timpul crizei refugiaților în 2015”, a conchis miliardarul.